2018. 06. 24.

Rangos egyházi díjat kapott Budapest főpolgármestere

Szent Adalbert-díjat kapott Tarlós István főpolgármester: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kitüntetését Erdő Péter bíboros, prímás, érsek adta át Óbudán, a Szent Péter és Pál-templomban szentmise keretében. Budapest első embere nem ismeretlen ember a templomban: minden vasárnap odajár szentmisére.

A Kelemen Imre érseki irodaigazgató-helyettes által felolvasott méltatás szerint Tarlós István városvezetői munkája a hitélet szempontjából is jelentős, hiszen sokat tesz a templomok és egyházi intézmények fejlesztéséért és fenntartásáért. A városvezető „nem a politikai divat” követését, hanem az „erkölcsi normákon”, „hitének megélésén alapuló katolikus keresztény életet tekinti legfőbb céljának” – hangzott el. Neki köszönhetően a főváros „költségvetésében mindig jut rész az egyházi- és hitéleti tevékenységek támogatására”.

Több budapesti katolikus templom és intézmény – például a Szent István-bazilika és a Mátyás-templom – is részesül műemlékvédelmi, rekonstrukciós, fenntartási támogatásban. Elhangzott az is, hogy Tarlós István III. kerületi polgármesterként többedmagával megalapította a Szent Péter és Pál Katolikus Általános Iskolát, és biztosította az intézménynek otthont adó épületet.

Támogatta a Szent Péter és Pál-templom és a főplébánia épületeinek teljes rekonstrukcióját, a berendezések javítását, cseréjét és a templom jelenleg folyó szigetelési munkálatait. Tarlós István emellett részt vesz a plébániai közösség életében is. A főpolgármester szívén viseli az elhagyatottak, a betegek, a hajléktalanok ügyét is, fejlesztve az őket ellátó intézményeket. Mindez nemcsak szakmai rátermettségét, hanem keresztény emberi hozzáállását is jelzi.

A Szent Adalbert-díjat Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek alapította 2001-ben. Az elismerést azok kaphatják meg, akik segítették a főegyházmegye valamely szervezetének munkáját, céljainak megvalósítását, hozzájárultak a keresztény értékek gyarapításához.

Forrás és fotó: MTI

Borítókép: Budapest, 2018. június 24. Erdõ Péter bíboros, prímás, érsek (b) átadja az Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye Szent Adalbert-díját Tarlós István fõpolgármesternek a névadó apostolok tiszteletére celebrált ünnepi szentmisén az óbudai Szent Péter és Pál-templomban 2018. június 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás