2018. 06. 22.

Ilyen a keresztény múzeumok éjszakája

Szívesen mennél keresztény múzeumokba, és nem bánod ha egy kis tudománnyal is találkozol? Itt egy lista, ami tartalmazza a legjobb fővárosi és vidéki keresztény múzeumokat és templomokat, melyek részt vesznek a Múzeumok Éjszakája programban.

Budapesti helyszínek:

 

Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom

Budapest közepén a gyerekeknek is megnyitják kapukat: az igazságosság erényéről mesélnek, példaként említve Mátyás királyt. Persze a felnőttekről sem feledkeznek meg, előadásokat tartanak a „Trónoló madonna” freskó felfedezésének hiteles történetéről, a mértékletesség, majd az okosság erényéről. Közben szinte folyamatos templomnéző sétán vehetünk részt, és végül befejezéskén gyertyafényes szentmisén a Főplébánia-templom altemplomában élhetjük át Krisztus kegyelmét. 

Evangélikus Országos Múzeum

A belváros szívében, a Deák Ferenc téren található múzeum rengeteg izgalmas játékkal készül felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A nagyobbak eltévedt tárgyak után kutathatnak, míg a kisebbeket játszóház várja az udvaron. Az est végén jazz koncert alatt lazíthatunk, majd a nap zárásaként Ungváry Krisztián történész mutatja be borait. Az állandó kiállítást is érdemes megnéznünk, hiszen 2017-ben a kiállítás digitális alkalmazásai elnyerték a múzeumi világszervezet nagydíját, valamint 2018-ban az év múzeuma pályázat különdíjával jutalmazták.

Mátyás-templom

Budavár ékében éjfélkor kezdődik a tárlatvezetés, és egészen 4 óráig barangolhatnak a látogatók. A közel nyolc évszázados templomban hajnali 2 óráig élő orgonaszó lesz hallható, méghozzá az ország második legnagyobb orgonáján.

 
Vidéki helyszínek:

Székesfehérvári Egyházmegyei múzeum

Családi kézműves foglalkozással kezdődik a Múzeumok Éjszakája székesfehérvári programja, majd borkóstoló következik a pákozdi Lics Pincészet boraival, amit a Bíborszív zenekar lemezbemutató koncertje követ. Persze tárlatvezetés is lesz, a „Föld és az ég között” című kiállításon Závodszky Noémivel, a Vörösmarty Színház művésznőjével, ami után koncerten és családi táncházban mulathatnak a résztvevők. Végül, hogy is lehetne befejezni egy ilyen fantasztikus esemény, mint egy sörkóstolóval a székesfehérvári püspök díjnyertes söreiből.

Soproni Evangélikus Múzeum

Ponzichterek kenyere, pékek bora című előadással veszi kezdetét a program Sopronban, de itt sem feledkeznek meg az óvodásokról, kisiskolásokról, hiszen a Gyere és légy kreatív! foglalkozás keretében színes papírból különféle motívumokat, így például Luther rózsát készíthetnek a gyerekek. A Bruckner pincészet borainak kóstolásával egybekötött kékfrankos történeti előadáson ismerheti meg a közönség a soproni kékfrankos múltját.

Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár

Esztergomban egyedi módon a babák nyitják meg az estét, a Babával a Bazilikában programon keresztül biztosítanak lehetőséget arra, hogy a kisgyermekes családok is meg tudják tekinteni a templomteret. Tárlatvezetésből lesz bőven, megismerhetjük a Bakócz-kápolna történetét, megtekinthetjük a Kincstár legértékesebb tárgyát, a Mátyás-kálváriát, és megnézhetjük a bazilika elzárt tereit is. Az estét Kováts Péter zárja egy lenyűgöző orgonakoncerttel.

Debreceni Református Kollégium Múzeuma

A Kollégium udvarán bor-, sör- és sajtkóstolóval nyitják meg az estét. Ezalatt a gyerekek megnézhetik Jónás történetének bábelőadását, készíthetnek saját mesekönyvet, majd a saját meséik után meghallgathatják a Terefere mesekoncertet, és még az éjszaka is tart pár meglepetést a számukra. A felnőttek meg Szilágyi Imre grafikusművész kiállítását, Lúdas Matyi előadását követhetik figyelemmel, a Református Kollégium ásvány- és állatgyűjteményében, és az „500 év a könyvkötések tükrében tárlatvezetéseken is részt vehetnek. Meghallgathatjuk a Neonhal zenekar koncertjét, és a program végén a Led zenekar koncertjét is.

 

Szent László Látogatóközpont, Győr

Magyarország legnagyobb területű egyházi gyűjteménye Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítással, tárogató zenével és rendhagyó tárlatvezetéssel várja a Nagyboldogasszony Székesegyházban az érdeklődőket.

 

Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, Pápa

Csendes csodák a Pannonia Reformata Múzeumban és a Hori titkai egyiptomi kiállítás tárlatvezetéseken vehetünk részt Pápán. Megtapasztalhatjuk Isten közelségét Rembrandt rézkarcain keresztül, valamint kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket.

 

Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény, Sárospatak

Dalkalanddal veszi kezdetét az est Sárospatakon, foglalkozások lesznek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nagy hangsúlyt fektetnek a kiállításokra: Házad ékessége, Hódolat Szent Erzsébet előtt, Régi és új miseruha készletek állandó kiállításának megtekintésére is lehetőségünk nyílik. Családosan egy kvízjátékon is részt vehetnek az érdeklődők.

 

Szolnoki Evangélikus templom

Játékos formában bárki betekintést nyerhet a római katolikus, a református és az evangélikus templomokba, és rajtuk keresztül a különböző keresztény közösségek életébe, mai gondolkodásunkat és jövőnket alapvetően meghatározó örökségünkbe, a KREatív 1ház elnevezésű program segítségével.

 

Tihanyi Bencés Apátság

Különleges programra invitálják az érdeklődőket a bencések. A Pogány Madonna című film helyszíneinek bejárásán vehetünk részt Bujtor Balázzsal. Figyelem, előzetes regisztráció szükséges!

 

A múzeumok részletes programjait megtekinthetik a hivatalos honlapon

 

Szöveg: Szeghő Balázs

 

Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás