2018. 05. 13.

Kabaré – A román miniszterelnök félreérthette Ferenc pápát

Rendkívül kínos diplomáciai botrányt okozott pénteken a román miniszterelnök, miután bejelentette, hogy Ferenc pápa jövőre az országukba látogat. A Vatikán cáfol, az államfő szerint pedig a miniszterelnök egész egyszerűen félreértette a Szentatyát. Mindeközben az erdélyi katolikusok a pápa látogatását a magyarok elleni jogsértések beszüntetésével hoznák összefüggésbe.

Ahogyan arról a 777 is beszámolt,  Viorica Dăncilă román miniszterelnök  pénteken vatikáni látogatása után bejelentette, hogy Ferenc pápa jövőre Romániába látogat.  Még aznap este helyreigazító közleményt adott ki a Vatikán, amelyben diplomatikusan cáfolta a politikus mondatait:

“Ferenc pápa romániai látogatásáról – amikor megegyezés születik róla – a Szentszék és a román elnöki hivatal egyidejűleg tájékoztatja a közvéleményt”

Tehát szó sincsen arról, hogy megegyezés született volna Ferenc pápa látogatásáról, legfeljebb a szándéka van meg a katolikus egyházfőnek, hogy ellátogasson valamikor az országba.  A történteket aktívan figyelemmel követő erdélyi Maszol megkereste Tamás Józsefet, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökét, aki megerősítette az erdélyi magyarság állásfoglalását:  nem teljesülnek Ferenc pápa romániai látogatásának feltételei, hiszen a korábbi problémákhoz most még a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye is hozzáadódik.  Lefordítva az egyházi méltóság szavait:

hirdetés

addig amíg a román kormány nem rendezi az erdélyi magyarok által igazságtalannak érzett ügyeket, addig ők nem támogatják Szent Péter utódjának romániai látogatását – teljes joggal. 

Bonyolult tehát az ügy, amelyben a Vatikán is nehéz helyzetbe került, hiszen vagy az igencsak leleményes és behízelgő külpolitikát folytató román kormányt hozza kellemetlen helyzetbe, vagy a hitüket sziklaszilárdan tartó erdélyi magyarság – kiemelve a székelyeket – igazságérzetébe gázol bele páros lábbal. Sajnos az utóbbi időszak kommunikációját figyelembe véve egyáltalán nem lenne meglepő, ha utóbbi történne meg: többször is jogosan várta volna a védelmet a Vatikántól a katolikus kisebbség, azonban ez általában csak puszta remélt álom volt.  Az erdélyi katolikusok  nem egyszer estek áldozatául a politika és a diplomácia kiszámíthatatlan játékának.

Ferenc pápa romániai meghívásának kacifántos történetén csavart még egyet Klaus Johannis, az államfő a következőt találta mondani:

„Az a gyanúm, hogy a kormányfő nem értette az elhangzottakat.

A találkozóról kiadott vatikáni közlemény szerint szóba került, hogy jövő év első felében Románia tölti be az EU elnöki tisztét. Egyetlen magyarázatom, hogy a miniszterelnök ezt tévesztette össze a pápa látogatási szándékéval” – fogalmazott az államfő. Johannis megerősítette, hogy Ferenc pápa esetleges romániai látogatását a részletek tisztázása után a román elnöki hivatal és a Vatikán együttesen fogja bejelenteni. “Ezt nem a pápai audenciák résztvevői szokták bejelenteni” – tette hozzá.

Klaus Johannis ezzel a kijelentésével igen kellemetlen helyzetbe hozta Viorica Dăncilă miniszterelnököt, de talán az egész román diplomáciát is. Persze jó kérdés, hogy ki hozta kínosabb helyzetbe magát az utóbbi napokban: lehet mégsem olyan tökéletes a mindenkinek hajlongó román külpolitika? 

via: Maszol.ro
fotó: USCC blog

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás