2018. 05. 01.

Milliókat gyűjtöttek a 104 éves ausztrál tudósnak, hogy eutanáziában részesüljön

Az egész világsajtót bejárta David Goodall története: a 104 éves ausztrál tudós Svájcba utazik, hogy véget vessenek az életének. A korához képest jó egészségi állapotban lévő férfi javára milliókat gyűjtöttek, hogy napokon keresztül utazhasson halála helyszínére.

Az Index a Guardian cikke alapján számol be a 104 éves David Goodall történetéről: a tudós – aki munkássága során leginkább ökológiai kérdésekkel foglalkozott – úgy döntött, hogy Svájcba utazik, hogy ott véget vessenek az életének. A magyar hírportál szerint “hiába szeretne méltósággal meghalni, az ausztrál jogszabályok nem teszik lehetővé az eutanáziát”. A cikk írója nem magyarázza el, hogy miért lenne méltóságteljes halál az idős tudós számára az orvosi beavatkozással történő elmúlás.

Goodall nem sokkal a 104. születésnapja után úgy nyilatkozott, hogy szerinte egy ilyen idős korú embert minden állampolgári jog megillet, többek között az asszisztált öngyilkosság joga is. Az Index cikke nem titkoltan az eutanázia mellett teszi le a voksát, hiszen többek között lelkesen számol be arról, hogy Hollandiában egyre népszerűbb a “kegyes halál”. 

hirdetés

Az Index Facebook-oldalán élénk diskurzus alakult ki a hír kapcsán: sokak szerint az embernek maga kell eldöntenie, hogy meddig szeretne élni, sőt az eutanázia melletti egyik érvként valaki úgy fogalmaz, hogy az állatokat is elaltatják, hogy ne szenvedjenek tovább. Több olyan vélemény is megjelent, amely a keresztény hozzáállást gúnyolja, amely szerint az élet Isten ajándéka és a szenvedésnek értéke van. Akadnak azonban olyan kommentelők is, akik szerint a professzornak hálát kéne adnia azért, hogy ilyen szép kort megélt.

Egy eutanáziáért kampányoló szervezet gyűjtést kezdett, hogy David Goodall életének véget vessenek Svájcban, eddig 13 ezer dollárt – több mint 3 millió forintot  – szedtek össze.  Szürreális, de Goodall professzor jelen állás szerint 21 órát fog utazni azért, hogy az eutanáziát megengedő országba érkezzen, ez az utazás egy ereje teljében lévő embert is komoly kihívás elé állít.  Az idős tudós korához képest kifejezetten jó állapotban van:

Az eutanáziáról készített videót pár éve egy spanyol szervezet, a videó címe: mindig van egy okod élni

Borítókép: Dr David Goodall is being honoured as a Member in the General Division of the Order of Australia. He is being honoured for significant service to science as an academic researcher and author in the area of plant ecology and natural resource management. 20 JANUARY 2016. Picture: Danella Bevis The West Australian
Hírek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Lengyel Zsolt 2018. 05. 02. 22:39

    Olofsson Placid atya még száz évesen is úgy sugározta a szeretetet, hogy nincsenek rá szavak. Pedig kacifántos élete volt. Ő használta ezt a kifejezést.

  • Válasz Gézu 2018. 05. 02. 22:58

    Azért abból a pénzből igen sok embernek lehetne segíteni, hogy életben maradhasson. Iszonyat önzőség a részéről ezt arra elverni, hogy meghaljon.