2018. 03. 31.

Áldj meg minket, Uram, és hajrá Ramblers! – így imádkozik a 98 éves apáca csapata kosármeccsei előtt

55 év kihagyás után újra ott van az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság (NCAA) négyesdöntőjében a Loyola-Chicago Ramblers csapata. Mégsem róluk, vagy közvetlenül róluk beszélnek az amerikai sportsajtóban, hanem a Ramblers 98 éves tiszteletbeli segédedzőjéről, egyben kabalájáról és lelki vezetőjéről, Jean Dolores Schmidt nővérről.

A gimisként a kosárlabdát maga is kipróbáló, majd később rövid ideig edzőként is dolgozó Jean nővér, vagyis Sister Jean 1994 óta a férfi kosárcsapat káplánja; az igazi szupersztárstátuszt viszont a Ramblers 2018-as menetelése hozta el neki.

Természetesen, ha a Ramblers nem jutott volna el a legjobb négybe, akkor valószínűleg kevesebben is figyelnek fel a mindig vidám, a meccset csodás reakciókkal követő nővérre. Pedig Jean nővér munkája nem merül ki ennyiben, a tiszteletbeli segédedző címe tényleges feladatokat takar, ugyanis játékosmegfigyelést végez, lelkesítő beszédet tart a meccsek előtt, kielemzi a játékot a meccs után, és persze spirituális támaszt is ad a játékosoknak. És mindemellett a jelek szerint hatalmas szerencsét is hoz kedvenceinek.

„Egészen meglepett az első meccsemen, hogy mi mindent csinál. Azt hittem, csak imádkozni fog velünk, erre az imádság után azt mondja nekem, hogy figyeljek oda az elzárásaimra, és le se vegyem a szemem a 23-as játékosról” – ecsetelte a Ramblers-játékos Donte Ingram első találkozását Jean nővérrel.

A játékos- és csapatmegfigyelései azért nem állnak meg ilyen egyszerű meglátásoknál. Az ellenfeleket egyedül elemzi ki, de nagyjából hasonló észrevételekre jut, mint a csapat vezetőedzője, Porter Moser. A Tennessee elleni meccs kapcsán így nyilatkozott: „A tegnapi meccsüknek csak egy részét láttam, több időm még nem volt velük foglalkozni. Nagyok, kihasználják a magasságukat és a hatalmas testüket. Mindenki nagyon jó abból a csapatból, ezt kell látniuk a játékosainknak, hogy nem egy-két embertől jönnek a pontok, hanem mindenkire oda kell figyelni.

Majd szombaton, amikor együtt imádkozunk, akkor elmondom nekik, mire figyeljenek védekezés közben, de a lényeg, hogy végig koncentráljanak.”

Mindenkinek segíts, Istenem, de nekünk kicsit jobban

A meccs előtti imádságok egyébként nem egyszerűen rendszeresek, de általánosak Jean nővérrel, aki a hazai meccseken az ellenfélért is imádkozik, nehogy meggyanúsítsák, hogy elfogultságra próbálja rávenni Istent, vagy arra, hogy rájuk ne figyeljen.

„Mindig azt kérem, hogy ne legyen sérülés, hogy a bírók igazságosan fújjanak a meccsen, és hogy maradjanak koncentráltak a játékosaink. Azért a végén azzal zárok, hogy »Ámen, áldj meg minket, Uram, és hajrá Ramblers!«”

„Ő a mi egyik titkos fegyverünk. Az, hogy ott van velünk, megáld minket és az edzőinket, illetve megfelelő lelkiállapotba hoz minket a meccs előtt. Rengeteget jelent ez nekünk” – mondta a csapat egyik játékosa, Marques Townes Jean nővér meccs előtti rutinjáról.

 

forrás és képek: index.hu, twitter.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás