2018. 03. 24.

Magyarországon a fiatalok 67%-a hitetlen

Gyakran halljuk a médiában, a plébániákon és a közösségekben, hogy egyre fogynak a keresztények világszerte. Kutatás is készült erről, mely szerint főleg a fiatalok körében figyelhető meg a hanyatlás.

A kutatás szerint a fiatal felnőttek többsége tucatnyi európai országban azt nyilatkozta: semmilyen egyházhoz nem tartoznak, semmilyen vallást nem gyakorolnak. Fontos, hogy ezek a fiatalok nem ateisták (vagyis istentagadók) csupán egyetlen felekezethez sem tartoznak. Meglepő módon ide tartozik Belgium és Hollandia is, mely két államot általában erősen vallásos országoknak tartottak.

A jelentést Stephen Bullivant, a londoni St Mary’s University teológia professzora publikálta, aki szerint egészen meglepő eredmények születtek. “Írország fiataljai – ellentétben az utóbbi idők híreivel – még mindig erősen vallásosak, legalábbis más európai államokhoz mérten. Eközben olyan országok, amikről egészen a közelmúltig azt gondoltuk, hogy erős vallásos közösséggel rendelkeznek – például Litvánia, Belgium, Hollandia, Csehország – úgy tűnik, elég nagy bajban vannak az utánpótlást tekintve.”

Csehek és lengyelek a skála két végén

Csehországban 10-ből kilenc fiatal semmilyen felekezethez, valláshoz nem tartozik (91 százalék a 16-29 éves korosztályban). A skála másik végén Lengyelország áll, ahol csak 17 százaléka vallotta úgy a 16-29 éves korosztálynak, hogy nincs vallása. Itt találjuk egyébként a legtöbb keresztényt is: a fiatal lengyel felnőttek 83 százaléka vallotta kereszténynek magát. Utánuk következik Litvánia (74%) és Írország (59%).

hirdetés

A legkevesebb keresztény fiatal Csehországban van (9%), Svédországban ez az arány 18 százalék, a hollandoknál pedig 19. A legtöbb iszlám fiatal – a 16-29 éves korosztályban – Franciaországban, Belgiumban és Ausztriában van – mindhárom országban 10 százalék az arányuk.

Egy másik felmérés, melyet még 2015-ben készített a Pew Research Center, azt vizionálta, hogy az európai keresztény népesség a következő évtizedekben nagyjából 100 millióra fog zsugorodni. Európa népessége jelen pillanatban 742,5 millió fő. A keresztény hívők számának csökkenésével egy időben nőni fog azonban az iszlám hívők száma – míg ez 2010-ben 5,9 százalék volt, 2050-re 10 százalék fölé nőhet a becslések szerint.

Hol állunk mi, magyarok?

Magyarország a hatodik legkevésbé vallásos fiatalokkal rendelkező ország – a semmilyen felekezethez nem tartozó fiatal felnőttek aránya 67 százalék.

A magyar adatok alapján is megfigyelhető, hogy az arány folyamatosan csökken: 1998-ban még a lakosság 58%-a vallotta magát római katolikusnak, 2001-ben már csak 55 százaléka, míg 2011-re ez az arány 39 százalékra csökkent.

2011-ben egyébként az összes keresztény felekezetet összeadva a magyar lakosság 54 százaléka vallotta magát kereszténynek. 39 százaléka tartotta magát római katolikusnak, 12%-a reformátusnak, 2%-a, evangélikusnak, kb. 1% egyéb keresztény egyház.

***

A fenti adatokból jól látszik, mekkora felelősségünk van a hitünk hiteles, őszinte és vonzó megélésére. Mivel Magyarország fiataljai úgy nőnek fel, hogy szüleiktől nem látnak, nem láthattak hiteles mintát, élő Istenkapcsolatot;  mindnyájunknak komolyan kell vennünk Jézus kérését:

“Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket!” (Mt 28.19)

 

Forrás: hu.euronews.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás