2018. 02. 02.

Novak Djokovic: „Sportoló vagyok ugyan, de mindenekelőtt ortodox keresztény”

Ha egy listát kellene készítenünk a legjobb sportolókról, akiknek nagylelkűsége vitathatatlan, akkor Novak Djokovic neve minden bizonnyal szerepelne rajta.

Hathónapnyi szűnni nem akaró könyökfájdalom okozta kényszerpihenő után, a szerb teniszező, Novak Djokovic újra bekapcsolódott az ATP vérkeringésébe az amerikai Donald Young ellen az Australian Open tenisztorna első fordulójában. Minden nehézség nélkül aratott győzelmet (6-1,6-2,6-4). Biztosak lehetünk afelől, hogy ez a férfi, aki 2014 augusztusától 2016 novemberéig uralta a teniszvilág élvonalát, a rendszeres bibliaolvasásból merített energiát a visszatéréshez.

 „Sportoló vagyok ugyan, de mindenekelőtt ortodox keresztény”

Az egykori világelső teniszező egy ortodox keresztény, aki ezt egy percig sem titkolja a nagyközönség előtt. Nem szokatlan, hogy Novak Djokovic Krisztust hívja segítségül egy-egy mérkőzés alkalmával vagy keresztet hord a nyakában hitének tanúságtételeként. Számára vallási meggyőződése előbbre való, mint 68 elnyert címe, beleértve a karrierje kezdete óta elnyert 12 Grand Slam győzelmét is.

hirdetés

Ez életem legfontosabb címe, hiszen sportoló vagyok ugyan, de mindenekelőtt ortodox keresztény”, nyilatkozta 2011 áprilisában, amikor megkapta a Szent Száva rend első fokozatát személyesen Iréneusz pátriárkától, a szerb ortodox egyház fejétől.

A Szent Száva a legnagyobb kitüntetés a szerb ortodox egyházban, amit azzal érdemelt ki, hogy pénzügyileg hozzájárult egyházi épületek felújításához szülőhazájában, Szerbiában.

A legszegényebbeknek nyitott ingyenes étkezdét

Tenisztorna győzelmeinek és számos reklámszerződésének köszönhetően, a multimilliomos Novak Djokovic készséggel ajánlja bevételét a hátrányos helyzetben lévők javára és támogat számára kedves ügyeket. Mit is jelent ez pontosan? Tavaly decemberben a Novak Djokovic Alapítvány 94 ezer eurót adományozott egy Požegaban (Szerbia) lévő iskola felújítására.

Tavaly októberben, a teniszező bejelentette, hogy egy olyan éttermet nyit Szerbiában, amely ingyenes étkezést biztosít a hajléktalanoknak és a szegényeknek. „Számomra a pénz nem akadály. Eleget kerestem ahhoz, hogy ilyenformán tudjam támogatni az embereket. Úgy gondolom, megérdemlik, azok után, hogy mennyi támogatást kaptam tőlük” – mondta egy akkoriban adott interjújában.

Novak Djokovic a szülőhazájában (ahol a minimálbér kevesebb, mint 200 euró havonta) élő gyermekek sorsát különösen a szívén viseli. Ezért alapítványa 2015-ben csatlakozott a Világbankhoz, hogy biztosítani tudja a szerb fiatalok iskoláztatását és ellátását. Nagylelkűségének elismeréséül, az UNICEF 2015 augusztusában Szerbia jószolgálati nagykövetévé nevezte ki.

 „Novak Djokovic világszerte a gyermekek igaz bajnoka. Megmutatja, hogy a határozott hangvétel és a cselekedetek képesek változást hozni a gyermekek, különösen a legkisebbek életében”

 – nyilatkozta Yoka Brandt, az UNICEF igazgatóhelyettese.

Példaként szolgál a világon minden gyermeknek és persze családjának is

Hívő keresztényként, aki gyermekkorát egy erőszakkal átitatott országban töltötte (a délszláv válság és a boszniai háború 1992-1995), Novak Djokovic sohasem felejtette el, hogy honnan jött. Ez biztosan szimpatikus volt felesége, Jelena számára is, akivel 2005-ben kezdett el járni, amikor ugyanabba a középiskolába jártak Belgrádban. 2014 júliusában kötöttek házasságot Isten színe előtt és azóta két gyermekük született: a hároméves Stefan és a négy hónapos Tara. El tudjuk képzelni, hogy családi fészkük nem csupán a tenisz fortélyainak elsajátításából ad majd leckéket, hanem nagylelkűségből is.

Luis du Bosnet – Aleteia

Fordította: Jaszik Zsófia
Kép: Andrej Isakovic / Pool / AFP

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás