2018. 01. 25.

„A valóságban vagányabb vagyok” – interjú Jákfalvy Katával, a Bonum TV műsorvezetőjével

Másfél éve köszönti mosolyogva a Bonum TV nézőit Jákfalvy Kata. A fiatal műsorvezető a televíziózás mellett még tanul: nyáron szerezheti meg magyar-dán szakos diplomáját! Beszélgetés az ország egyetlen katolikus televíziójáról, vagányságról, hírnévről és a jövőbeli álmokról.

Mikor izgulsz jobban, amikor adásban vagy és kérdezel, vagy most, amikor a 777 faggat téged?

Utóbbi, mert ilyenkor nem én irányítom a beszélgetést (nevet). Nem tudom mi lesz a következő kérdés, ezért itt váratlan helyzet elé kerülhetek. Amikor én kérdezek, akkor pontosan tudom, hogy mire számíthatok, nem úgy mint most.

hirdetés

A Bonum TV mennyire illeszkedik a stílusodhoz?

A Délelőtt című magazinműsor – amelynek szerkesztő-műsorvezetője vagyok – az „én vagyok”. Amikor a BonumTV-hez igazoltam 2016 augusztusában, még csak féléves volt, ráadásul csak heti pár alkalommal ment. Én alakítottam ki, így lett egy napi magazin több vendéggel. A témákat is én válogatom nagyrészt, az alapján, ami engem érdekel. Legyen szó kultúráról, hitről, vagy akár gyereknevelésről. Szerencsére van egy szerkesztő-társam, Szabó Lilla, akivel nagyon hasonló az ízlésünk.

Van helye a médiapiacon egy katolikus televíziónak?

Van! Egyre többen ismerik meg, egyre többen nézik. Értékes hírekkel szolgálunk, és lelkileg is sokat kapnak azok, akik ránk kapcsolnak. Nem csak azért vagyunk egyediek, mert katolikusok vagyunk. Az is teljesen unikális, hogy a nézők adományaiból tartja fenn a vezetőség a Bonumot. Ezért nálunk a nézőinknek nagyon komoly beleszólásuk van a műsorfolyamunkba.

Teljesen függetlenek vagyunk mindenkitől, különleges szereplője vagyunk a médiapiacnak, ezért azt gondolom, hogy van létjogosultságunk.

A nézői adományok, a függetlenség, nem okoznak egy „bájos amatőrséget”?

Nincsen viszonyítási alapom, mert ez az első televízió ahol dolgozom. Persze előfordul, hogy nem vagyunk teljesen professzionálisak: volt hogy én púdereztem az egyik vendéget a beszélgetés előtt, de ezeket én is viccesen fogom fel…

A nem hívőket mennyire tudja megszólítani a Délelőtt?

Igyekszünk olyan témákat is választani, amelyek a nem hívőket is érdekelhetik. Miután egy szentmise után kezdődik a műsor, ezért nyilván lelki beszélgetéssel nyitunk, nem pedig mondjuk egy gerinctornával. De az utána lévő beszélgetéseink, az életmóddal kapcsolatos interjúink egészen biztos lekötik egy nem hívő figyelmét is.

Hívők vagy nem hívők, de előfordul, hogy megismernek az utcán, vagy máshol?

Nagyon ritkán, sokkal inkább az szokott előfordulni, hogy olyan ismerőseim, akikről nem gondolnám, hogy néznek, élcelődve szólnak egy-egy bakim után (nevet). Volt olyan zarándoklat, ahol odajöttek hozzám a kedves nénik köszönni és fotózkodni, vagy hogy családi ismerősök gratuláltak, de azért nem vagyok egy híresség.

Van különbség a stúdióban mosolygó Jákfalvy Kata és a hétköznapi Kata között?

Igen, a képernyőn egy visszafogott, kedves budai kisasszony vagyok, habár tényleg ott élek. A valóságban vagányabb vagyok annál, mint amit a nézők látnak. Azért remélem, hogy a humorom például átjön a képernyőn keresztül.

Egy katolikus televízióban nem szabad vagánynak lenni?

Maga a műsor nem ad rá lehetőséget, hogy például egy csillogós tornacipőben jelenjek meg, mondjuk egy feliratos pólóval kiegészítve, de szerintem nem is lenne helyénvaló. Volt olyan nézői észrevétel is, hogy pestiesen beszélek, tehát összességében nem arról van szó, hogy megjátszom magam a kamera előtt, hanem szimplán csak visszafogottabb vagyok.

A visszafogottság az egyetemi szakválasztásodra nem volt jellemző, hiszen a magyar mellett a dán szakot vetted fel. Miért?

Már hét éve vagyok dán szakos, ez szégyen! Gyerekkorom óta tanár akartam lenni, de a szüleim a jogot tanácsolták. Oda nem vettek fel, így végül mégis a magyar szakot kezdtem el, viszont kellett mellé választani egy másikat is. Jó a nyelvérzékem, a skandináv nyelvek és a kultúra pedig mindig is érdekeltek. A nyílt napon a dán szakot egy nagyon szimpatikus házaspár képviselte, így végül azt kezdtem el.

Megbántad a választást?

Ugyanúgy megmaradt a nyelv és a kultúra iránti szeretetem, csak nem fektettem bele annyi energiát, amennyit kellett volna. A magyar szakot már régen befejeztem, a dánt pedig most nyáron fogom reményeim szerint. A megbánás inkább annak szól, hogy nem vettem eléggé komolyan. Éppen most is egy vizsgára készülök. Nem valószínű, hogy a hobbin kívül más szerepet fog betölteni az életemben a dán nyelv.

Dánról térjünk át hitre! Tulajdonképpen a hited a „munkaeszközöddé” vált. Megerősítette a hitedet az, hogy egy vallásos médiumnál dolgozol?

Nagyon sokat kapok azokból a beszélgetésekből, amelyeket a nézők is látnak.

Nekem az elmúlt másfél évben egy világ nyílt ki, a sokszínű Egyház világa.

Nem ismertem korábban ennyi papot, szerzetest, mint most, sőt az is elképzelhetetlen volt, hogy egy atyával tegeződjek. Annyi kapcsolatom volt velük, hogy vasárnap találkoztunk a templomban.

Másfél éve dolgozol a Bonumnál, adódik a kérdés: szeretnél majd továbblépni egy nagyobb televíziócsatornához?

Nagyon megszerettem a Délelőttöt, nagyon furcsa lenne, ha nem én csinálnám. De az is igaz, hogy szívesen kipróbálnám magamat máshol, de nem tudom mikor jön el ennek az ideje. Nagy álmom, hogy egy sporttelevíziónál dolgozzak, meglátjuk teljesül-e. 

Beszélgetőtárs: Martí Zoltán

Fotó: Asszonyi Eszter

Interjú
hirdetés

1 Komment

  • Válasz slovasag 2019. 08. 04. 17:54

    It is english language possible to write? Sorry for my proor eng