2018. 01. 17.

Ferenc pápa bocsánatot kért a chilei papok gyermekbántalmazásaiért

Bocsánatot kért kedden a chilei papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért a dél-amerikai országba tett látogatásának első állomásán Ferenc pápa.

Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő arra kérte a megjelenteket, hogy “hallják meg a munkanélküliek, a bennszülött népek, a bevándorlók, a fiatalok, az idősek és a gyerekek hangját”, akik “csodálkozással és ártatlansággal teli szemekkel tekintenek a világra, és valódi válaszokat várnak tőlünk egy méltóságteljes jövőre vonatkozóan.

“És itt nem hagyhatom figyelmen kívül azt a fájdalmat és szégyent, amelyet az egyházi személyek által a gyerekeknek okozott helyrehozhatatlan kár miatt érzek” – jelentette ki a pápa. Szeretnék csatlakozni (a bocsánatért esedező) testvéreimhez a püspökségben, mivel úgy helyes, ha bocsánatot kérünk, és minden erőnkkel támogatjuk az áldozatokat, ugyanakkor azon kell fáradoznunk, hogy ez ne ismétlődhessen meg újra – mondta Ferenc pápa.

hirdetés

A pápa szavait vastaps fogadta a jelenlévők részéről.

Ferenc pápa kedden délután találkozott a papi pedofília néhány áldozatával, meghallgatta panaszaikat, együtt imádkozott velük, és bocsánatot kért tőlük azokért a “jóvátehetetlen károkért”, amelyeket elszenvedtek – közölte szóvivője, Greg Burke újságírókkal.

A Vatikán santiagói nagykövetségén tartott találkozón csak az egyházfő és az áldozatok vettek részt, hogy utóbbiak nyíltan beszélhessenek – tette hozzá

Az egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket nyilvántartó BishopAccountability nevű amerikai internetes platformnak a héten közzétett listája szerint 80 olyan egyházi személy, közte számos pap és nővér van a dél-amerikai országban, akiket kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak.

(MTI)

 

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás