2017. 12. 27.

Üldözött karácsony: 6 ország, ahol Jézusnak “tilos lett volna megszületnie”

Ahogy a Gyermek Jézus, Szűz Mária és Szent József üldöztetést szenvedtek Heródes vérszomjas haragjától, a keresztények helyzete a világ számos pontján ma sem túl rózsás, még karácsony idején sem.

Amellett, hogy a “szabad” és “gazdag” világ igyekezett elvenni a karácsony vallási töltetét, és kereskedelmi célokat adtak neki, vannak országok, ahol tilos ünnepelni Jézus születését, és akár halálbüntetéssel is járhat, ha valaki megszegi a törvényt.

Ezekben az országokban két fő oka van ennek az ellenségességnek: a kommunista ideológia, és az iszlám szélsőségesség, általában inkább ez utóbbi.

A következő országok a legszélsőségesebbek:

hirdetés
1 – Brunei

Öt év börtön: Ekkora büntetést szabhat ki ez a kicsike muzulmán Borneó-szigeti ország arra, aki elköveti azt a “bűncselekményt”, hogy ünnepli a karácsonyt. A monarchia uralkodója, Hassanal Bolkiah ezt a büntetést azokra szabta ki, akiket bármilyen módon a karácsony ünneplésén kapnak, legyen az akár egy  családi, baráti köszöntés. A nem muzulmán vallásúak ünnepelhetik karácsonyt, de csak a saját közösségükön belül, és a hatóságok engedélyével.

A vallásügyi miniszter szerint a “karácsony ellenes” intézkedések arra szolgálnak, hogy elkerüljék a “túlzott, nyílt ünnepléseket, amik felboríthatják a muzulmán közösség békéjét.” Az ország 420.000 lakosának 65%-a muzulmán.

2015 decemberében egy csoport imám közzé tett egy üzenetet Brunei iszlám híveinek, figyelmeztetve őket, hogy kerüljék az iszlám valláshoz nem kapcsolódó ünnepeket. Azt mondták, “azok a muzulmánok, akik bármiféle keresztény tevékenységet folytatnak, vagy használják a vallási szimbólumokat, mint a kereszt, a gyertyák, a karácsonyfa, vallási énekek, karácsonyi jókívánságok és díszek, amik a keresztény vallás gyakorlását jelentik, az iszlám hit ellen cselekszenek (…).  Vannak akik azt gondolják, hogy ez nem egy lényeges kérdés, de nekünk, muzulmánoknak kerülnünk kell más vallások ünnepeit, hogy ne befolyásolják az iszlám hitünket.”

Az ellenséges módszerek ellenére azért vannak olyanok Bruneiben, akik elutasítják ezt a tiltást: ők karácsonyi képeket osztanak meg a közösségi oldalaikon a #MyTreedom hashtag-el (egy szójáték a “tree”, fa és a “freedom”, szabadság szóból)

 

2 – Szomália

Nem sokkal később, hogy Bruneiben betiltották a karácsonyt, Szomália is követni akarta a példát, ezért bejelentették, hogy Jézus születésének ünnepe, valamint az újév ünneplése “fenyegetik a muzulmán hitet”. Mindkét nap tilos az ünneplés az országban, amely az egyik legtöbbet szenvedő, és pusztulásban lévő ország évtizedek óta, a szervezetlenség, polgárháborúk, terrorizmus, éhínség, és nyomorúság miatt.

Mohamed Khayrow sejk, a Vallásügyi Minisztériumtól azt nyilatkozta 2015 decemberében, hogy

“Minden fajta keresztény ünneplés az iszlám kultúra ellen való.”

Nur Barud Gurhan sejk, a Szomáliai Legfelsőbb Vallási Tanács tagja felhívta a figyelmet az Al-Sahaab csoport lehetséges támadásaira azokkal szemben, akik a karácsonyt ünneplik Szomáliában. 2014-ben ez a terror szervezet karácsony napján megtámadta az Afrikai Szövetség Mogadishu-i székhelyét (Szomália fővárosa). Szomáliában az iszlám holdnaptárt használják, amely szerint ez év nem január 1-jén kezdődik. Az üldözés következtében az országban már nem is maradtak keresztények.

3 – Tádzsikisztán

2013-ban ebben a Közép- Ázsiai országban megtiltották, hogy a tévé csatornák leadjanak egy orosz karácsonyi mesét. 2015-ben betiltották az ajándékozást, és a karácsonyfa állítást az iskolákban.

Az oktatásügyi miniszter, aki az iszlám törvényeket irányelvekként vezette be az iskolákban, bejelentette, hogy tilos a tűzijáték, az ünnepi vacsora, az ajándék adás és az újévi ünnepre való pénzgyűjtés.

4 – Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia az egyik olyan ország, amely a legszigorúbban veszi az iszlám törvényeket, nem csoda tehát, hogy itt is tilos a karácsony. Igaz, hogy az utóbbi években a szaúdi monarchia egyes részei valamelyest nyitottabbak lettek, de ezek összetűzésbe kerültek a szélsőségesebb csoportok kitartó ellenállásával.

A konfliktus a nyitás, és a szélsőségesség között 2015-ben kezdődött, amikor bizonyos állami kórházak a nem muzulmán dolgozóiknak megengedték, hogy ünnepeljék a karácsonyt, de a szaúdi vallási vezetők fáradhatatlanul ellenezték, hogy a muzulmánok csatlakozzanak hozzájuk bármilyen ünneplésben. Al-Oraifi sejk ezt mondta: “Ha ők Isten fiának születését ünneplik, és maga boldog karácsonyt kíván nekik, akkor támogatja  őket a hitükben.”– ami a Wahhabiták szerint eretnekség, mert a Szentháromság fogalma (Atya, Fiú, Szentlélek) egy bizonyos “politeizmusnak” felel meg, amit a monoteista iszlám vallás határozottan elutasít.

Mivel az iszlám szélsőségesség hatása nagyon erős Szaúd Arábiában, ez a fajta nyomás még jobban megnehezíti, a már amúgy is bizonytalan, és fogyóban lévő keresztények életét, akik az országban élnek.

5 – Észak-Korea

Mióta 1950-ben erőszakkal bevezették a kommunizmust, az országban tilos a keresztény vallásgyakorlás. Az emberi jogokat védő csoportok szerint körülbelül 50-70 ezer keresztény van börtönben vagy munkatáborban Észak-Koreában, egyszerűen csak azért, mert a hitüket gyakorolták.

2016-ban a diktátor Kim Dzsongun nagy lépést tett a keresztény üldözésben: nem csak megtiltotta, hogy ünnepeljék a karácsonyt, de elrendelte, hogy szenteste éjszakáján az emberek a nagymamája születésnapjáról emlékezzenek meg.

6 – Kína

Kína nagyvárosaiban a legtöbb utca, és bolt decemberben karácsonyi hangulatot ölt. Mikulásos képek, karácsonyfák, és karácsonyi énekek mindenhol. A legtöbb nem vallásos kínai ezt az időszakot úgy tekinti, mintegy gazdaságilag visszatérő időszakot a fogyasztói társadalomban, mások a “nyugati világ kulturális kifejeződését” látják benne, ami “a nemzeti értékek ellensége”.

Az intellektuális réteg leginkább félelemmel, vagy ellenségesen szemléli ezeket a  nyugati karácsonyi hagyományokat.

2014-ben a kínai Társadalom Tudományi intézet kiadott egy könyvet, amiben részletezi a “legkomolyabb kihívásokat”, amik felmerültek az országban,  négyet említett meg ezek közül konkrétan:

  • a nyugati országokból beáramló demokratikus eszmék
  • a nyugatiak kulturális uralma
  • az információ interneten keresztül való terjedése
  • a vallásosság beszivárgása

Nem sokkal később, egy doktoranduszokból álló csoport kiadott egy cikket, amelyben elemzik a “karácsonyi őrület” jelenségét, és felszólítják a kínai népet, hogy tartózkodjanak tőle. A diákok szerint a “karácsonyi őrület” Kínában a “kínai kultúra elsődlegességének elvesztéséhez” és a “kínai kultúra összeomlásához” vezethet. Kérik a honfitársaikat, hogy vigyázzanak a “kereszténység újfajta terjedésévél”, azaz a karácsonyi megemlékezésekkel.

Forrás: Aleteia

Fordította: Ungvári Ildi

               

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás