2017. 12. 24.

Dos Caminos – A célban tapasztaljuk meg az Út üzenetét

A lelki ráhangolódás sokat segít az utolsó napon. Megismerkedünk a céllal. Továbbá elárulom, számomra mit jelent karácsony és az El Camino üzenete. Kettős utunk befejeződik!

Úgy alakult számunkra az El Camino vége, hogy az utolsó napra öt kilométeres utunk maradt csak. Santiago de Compostela előtt Monte do Gozoban álltunk meg, és reggelre halasztottuk, hogy beérjünk a városba. Viszont szálláshelyünkről szépen ráláttunk a városra. Láttuk, hogy igen, az ott a cél, de még nem megyünk el odáig. Mint amikor Szenteste előtt látjuk, hogy valóban eljött karácsony ünnepe, de ahhoz, hogy teljesen megérkezzünk az éjféli misére, előtte még ráhangolódunk egy kicsit családjaink körében. Ez a ráhangolódás a spanyol zarándokúton is segített átélni az utolsó órákat. Másnap korán reggel felkeltünk, hogy az elsők között érkezzünk meg a zarándokirodába, ahol mindenki átveheti compostelláját, azaz zarándokoklevelét az Útról (valóban érdemes nyitásra érkezni, mert hamar összegyűlik a sor). Előtte természetesen elmentünk még a santiagói katedrális előtti térre, hogy megtekintsük a célt, amiért egy hónapig gyalogoltunk. A katedrális belülről is nagyon szép volt, mégis azt éreztem, hogy nem ez tesz boldoggá csupán, hogy itt vagyunk, hanem az egész úton szerzett élmények teszik ezt (ahogy erről egy korábbi napomon írtam is nektek).

hirdetés

Advent végén is hasonló érzések vannak bennem. Ez a háromhetes út sok kegyelmet adott ahhoz, hogy lélekben is elérkezzem karácsony ünnepére. A lelki út segített abban, hogy a Szentestét valóban egy igazi lelki ünnepként éljem át. Hajlamos vagyok ez alatt a pár nap alatt nagyon figyelni arra, hogy valóban ajándék legyek a másiknak. Talán advent alatt is többször teszem meg ezt. Valahogy a Caminohoz hasonlóan, amikor egy hónapon keresztül jobban odafigyelek magamra, lelki életemre és társaimra is. Mindkét esetben megfogalmazódik bennem, hogy de jó lenne, ha egész évre sikerülne ezt az odafigyelést állandósítani! Ez a valódi kihívás! Ne csak a karácsonyi időszakban figyeljünk oda, hanem az év 365 napjában! Tulajdonképpen szerintem ez a karácsony és Camino üzenete is. A célig tartó út erre készít fel bennünket, hogy legyen erőnk és eltökéltségünk a továbbiakra is „átmenteni ezt a formánkat”. Nehéz lesz, de megéri. Ha pedig nem sikerül, akkor se szomorkodjunk nagyon, mert jövőre jön az újabb advent, ami újabb lendületet ad majd! Persze azért tegyünk meg minél többet addig is a siker érdekében! De mindenekelőtt ebben a három napban éljük meg karácsony üzenetét!

Kettős utunk lezárultával kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt!

Dos Caminos Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás