2017. 12. 24.

„Az ünnep mindig esélyt ad az emberek megszólítására” – Fabiny Tamás

Olyan egyházra van szükség, amely nemcsak az ünnepnapokon látszik, hanem vigasztaló egyházként képes jelen lenni az emberek hétköznapi életben – nyilatkozta Fabiny Tamás ünnepi interjújában az MTI-nek.

Fabiny Tamás szerint az ünnep mindig esélyt ad az emberek megszólítására és az egyházak nagy felelőssége, hogy mit tudnak kezdeni azokkal, akik karácsonykor a látóterükbe kerülnek, mert elmennek a templomba éjféli misére vagy megnézni egy betlehemes játékot. Hozzátette: szeretné,

„ha a ritkábban templomba járók nem a dorgáló egyház felemelt mutatóujjával találkoznának, hanem nyitott, befogadó közösséggel”. 

Vigasztaló egyházként kell jelen lennünk híveink életében, akik között sok az idős, a beteg, elesett és Isten-kérdéssel vívódó ember, de a társadalom különböző rétegeit is vigasztalnunk kell, akiket más esetleg otthagy az út szélén” – fogalmazott.

Fabiny Tamás szerint a lelkipásztori szolgálat „veszélyeztetett hivatás”, a lelkészeken olyan lelki és fizikai teher van, amelynek „feldolgozása és elhordozása korántsem könnyű”. Az egyházvezetés ezért a közeljövőben szeretne olyan életpályamodellt kidolgozni, amelyben a lelkészek folyamatos támogatása, egészségügyi szűrése, lelki gondozása, továbbképzése, a krízishelyzetbe kerültek segítése és az anyagi megbecsülésük igazságossá tétele is szerepel. A lelkész nemcsak meghallgatja, hanem magára is veszi a hozzá fordulók bánatát, és az ilyen találkozások sora idővel komoly teherré válik. A karácsony ebből a szempontból is kiemelt időszak: krízis sok magányos ember számára, és könnyen azzá válhat egy lelkész számára is, akinek ilyenkor sokak gondját kell magára vennie.

„Püspökként ezért igyekszem ilyenkor támogatni a lelkészeimet, a szolgálatban pedig fontosnak tartom, hogy ne csak a hagyományos istentiszteleteket tartsam meg, hanem diakóniai munkát is végezzek”, idén például karácsony első napján egy kistarcsai szeretetotthonban – tette hozzá Fabiny Tamás.

(MTI)

Borítókép: Budapest, 2017. december 24. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke interjút ad az MTI újságírójának a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerület XII. kerületi székházában 2017. december 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás