2017. 12. 23.

Dos Caminos – Már közel a cél

Kiderül, hogy milyen módszerrel tudtuk megélni az utolsó napokat a zarándokturisták okozta kellemetlenségek ellenére. Adventünk végén tekintsünk vissza, mit sikerült megvalósítanunk terveinkből, hiszen ahogy az egyik keresztény ének is mondja, a „Béke napja közel”…

Tegnap beharangoztam, hogy ma elmesélem, hogyan sikerült megoldást találnunk a zarándokturisták jelentette nehézségekre. Miután Portomarínba érve egymás után a második nap nem jutott nekünk (és még sokaknak) szállás – így mindkét alkalommal egy tornateremben kellett aludnunk – két elhatározást hoztunk. Az első az volt, hogy nem a nagyobb településekre tervezzük napi célunkat, hanem mindig tovább megyünk egy faluval, és ott próbáltunk előre szállást foglalni. Ez szerencsére működött is, így ennek köszönhető a második elhatározásunk, hogy nem foglalkozunk a körülményekkel, hanem próbáljuk az utolsó napokban is megélni a Caminót. Így nem siettünk, napközben többször is megálltunk pihenni, ha lehetett betértünk egy templomba és ezáltal valódi élményeket szereztünk a hajrában is.

hirdetés

Adventi időszakunk végén is sokat segíthet, ha nem foglalkozunk (ha tehetjük) a minket körülvevő nyüzsgéssel, hanem inkább belső békességünkre koncentrálunk. Tekintsünk egy kicsit vissza erre a három hetünkre. Mit határoztam el advent elején? Mit sikerült abból megvalósítanom? Milyen váratlan ajándékok értek a készületi időszak alatt? Én hogyan tudtam ajándék lenni a másik számára? Nem tudom, ki mit tud válaszolni ezekre a kérdésekre, de nálam azért nem száz százalékos a megvalósítási arány abból, amit elterveztem. Van, ami sikerült és olyan elhatározásom is volt, ami nem. Elsőre kicsit elszomorodom, hogy megint nem tudtam tökéletesen teljesíteni, amit elterveztem. Az viszont megvigasztal és hálával tölti el a szívem, hogy Isten így is szeret, hogy nem vagyok tökéletes. Ezt abból is érzem, hogy többször is váratlan ajándékokkal lepett meg az advent során. Már csak egy nap és elérkezik Jézus születésének az ünnepe. Hagyjuk, hogy bennünk is megszülessen Ő!

Vasárnap megpillantjuk és elérjük Santiago de Compostelát, valamint elérkezünk Szenteste ünnepéhez is kettős utunkon. Figyeljünk, hogy az utolsó órákat is meg tudjuk élni a Vele való találkozásban!

Dos Caminos Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás