2017. 12. 15.

Apus, a támasz

Frivaldszky Edit vendégszerzőnk remek írása az édesapák szerepéről!

Családunkban nincs „gender-balansz”: négy nő alkotja férjem körül a hölgykoszorút. A nemek egyensúlya nem jellemzi sem a ruhák és cipők számát, sem a tükör előtt eltöltött percek számát. Talán csak a sportolással töltött időben van fifty-fifty arány, ahol a nagyobbik lányom szinte egyedül képviseli a gyengébbik nemet, leszámítva a mindennapos tesi órákat.

A házimunkába – bár igyekszünk bevonni a gyerekeket – mindketten beszállunk a férjemmel, és így van ez a családot érintő döntésekben is. Ahogy a férjem fogalmaz: „a hosszú távú stratégiai döntéseket ő hozza, míg a rövid távú döntések a feleség dolga…. amióta összeházasodtunk, nem volt stratégiai döntés.” Persze csak viccnek szánja… remélem. Mindenesetre igyekszünk kiegészíteni egymást rövid- és hosszútávon egyaránt.

Így volt ez a gyermekink születésénél is, ami ugyan tagadhatatlanul nagyobb erőfeszítést igényel az anya részéről, de szükséges, hogy mellette legyen az apa is. Mert ki fogja először a kezében tartani a kisdedet? Apa. Ki menedzseli a háztartást és a bejelentkező látogatók dömpingjét? Apa. Ki pesztrálja a nagyobb testvéreket, míg anya az újszülött húgocskával van elfoglalva? Apa. Mármint ahol nincs bejáratott 0-24-es nagymama. (Egyébként ahol van, ott érdemes átgondolni, hogy nagymamának van-e saját élete, ha csak az unokáinak él…)

hirdetés

Szóval az apákat nemcsak szeretni lehet, de szükség is van rájuk, mert ők a fő pillérek, amikre a családok épülnek.

Életünk minden vonatkozásában, szellemi-testi-lelki szinten is pótolhatatlanok.

Ez nemcsak az esti imákban mutatkozik meg, hanem abban a svájci felmérésben is, ami kimutatta, hogy igencsak meghatározó az apa „templomi jelenléte” a gyerekek későbbi hozzáállásában. A cikk nemrégiben cirkulált az internet magyar oldalain is:

  • Ha az apa és anya is rendszeres templomba járó, akkor a gyermekek 33%-a rendszeres, 41%-a eseti templomba járó lesz. Egynegyedük egyáltalán nem jár templomba.
  • Ha az apa nem rendszeres templomba járó, de az anya igen, akkor a gyermekek 3 százaléka rendszeresen templomba jár, míg 59%-uk csak esetenként. 38 százalékuk sosem.
  • Ha az apa nem gyakorolja hitét, míg az anya rendszeresen, akkor a gyerekek 2 százaléka lesz rendszeresen templomba járó, 37 százalékuk pedig esetenként. 60 százalékuk sosem fog templomba járni.

(Forrás:  www.touchstonemag.com  és www.karizmatikus.hu)

Szóval hajrá fiúk! Legyetek ott a születésnél, az oviba beszoktatásnál, cipeljétek az iskolatáskát, engedjétek, hogy a vállatok sírják el szerelmi bánatukat és járjatok közösen közösségbe!

Frivaldszky Edit

Életbevágó
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás