2017. 12. 05.

“Ferenc pápa látja a migráció veszélyeit” – Márfi Gyula

Kilenc év után újra “Ad limina” látogatáson vettek részt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai a Vatikánban, Ferenc pápa például két órát töltött a magyar egyházfőkkel. Márfi Gyula veszprémi érsek a veol.hu oldalnak mesélte el tapasztalatait.

“Magam is azt hittem, hogy a pápa nem látja a problémát. De most meggyőződtem, hogy nem így van. Nem annyira egyoldalú az ő állásfoglalása, mint ahogyan azt a média lehozza.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felvetette, vajon hogyan látja a Szentatya Európa jövőjét. A Szentatya látja a veszélyeket, például a globalizáció veszélyét. Világosan megmondta, hogy az egységet nem szabad összetéveszteni az egyformasággal. Európa legyen egységes, de nem lehet mindenki egyforma.

hirdetés

Hangsúlyozta, hogy nemzeti sajátosságainkhoz, gyökereinkhez ragaszkodjunk.

A Szentatya látja a migráció veszélyeit, erről meggyőződtünk, csak a nyilatkozatait mindig hiányosan közölték. Nincs olyan ellentét, mint ahogyan mi gondoltuk. Hazánk úgy híresült el, mint migrációellenes ország. A Szentatyán semmit nem láttunk abból, hogy velünk fenntartásai lettek volna vagy gyanakvással fogadott volna bennünket. Rendkívül barátságos, kedves volt, okos, bölcs ember, mindig tárgyszerűen reagált. Amikor kijöttünk, úgy búcsúzott tőlem: „Testvérek vagyunk”. Nem is úgy beszélt, mint atya, hanem mint idősebb testvér.”

Fotó: news.va, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás