2017. 11. 02.

“Büszkén állítanánk fel a keresztet Budaörsön” – Czuczor Gergely

Ahogyan arról korábban elsőként beszámoltunk, egy budaörsi iskola igazgatója levélben fordult Ploërmel polgármesteréhez, hogy a francia államtanács által lebontásra ítélt keresztet elkérje. Az ügy azóta lévő fejleményéről beszélgettünk Czuczor Gergellyel, a budaörsi Szent Benedek Gimnázium igazgatójával.

Hogyan jött az ötlet,hogy elkérje a keresztet?
Kollégákkal történt beszélgetésből fakadt. Többünket is felháborított, hogy Szent II. János Pál pápa ünnepnapja után, október 25-én a francia államtanács egy ilyen kirekesztő és a vallásszabadságot semmibe vevő döntést hozott. A magunk módján mi is üzenni kívántunk a helyieknek, hogy mellettük állunk. A döntéshozóknak pedig, hogy készek vagyunk védelmünk alá venni hitünk jelképét. Magyarország ezer esztendeje a kereszténység védőbástyája és ez nem csak frázis számunkra, hanem küldetés is egyben.

Rengeteg médium átvette a 777-től a hírt, Önhöz milyen visszajelzések érkeztek?
Akivel csak beszéltem és tudott a dologról, az elismerően szólt a kezdeményezésről. Budaörs katolikus plébánosa, Varga János atya személyesen gratulált a javaslatunkhoz. Néhány katolikus pap barátom is támogatásáról biztosított. Több email is eljutott iskolánkba, amelyben segítségüket ajánlották fel a levélírók.

Sőt mi több, akadt olyan vállalkozó Lovászpatonáról, aki saját költségén Budaörsre szállítaná a ploermeli keresztet.

Sokan gratuláltak az utcán járva és szorították meg a kezemet a hírt idézve. Iskolánk főigazgatója, Hardi Titusz bencés atya is teljes vállszélességgel támogatja ügyünket. A polgármesternek írott levél lektorálásában ő is segédkezett.

hirdetés

Apropó levél: hol tart most az ügy, másrészt mivel indokolta a kereszt elkérését?
A francia nyelvű levél már eljutott a polgármesterhez. Várjuk a válaszát. Hitünk gyakorlása számunkra nem csak a templomra korlátozódik. Középiskolai tanárként, iskolaigazgatóként a személyes életünk példájával is próbáljuk nevelni, formálni a hozzánk járó diákokat. Hitünk védelmében való kiállás is fontos része küldetésünknek. A gyermekeknek szüksége van hiteles tanáregyéniségekre, akik megélik hitüket családjukban, az iskolában és a közéletben is aktívak.

Lát arra reális esélyt, hogy valóban megkapják a keresztet?
Franciaország legkatolikusabb vidékéről beszélünk. A helyiek remélem mindent el fognak követni a szobor és a kereszt védelmében. Én is ezt tenném a helyükben. Tudniuk kell azonban, hogy nincsenek egyedül Európában. Mi ott állunk mögöttük és ha kell befogadjuk az inkriminált keresztet. Ez többről szól, mint egy műalkotás befogadásáról. Itt az európai kultúra alapjainak felvállalásáról is szó van. Mi az ezerötszáz éves keresztény Európát féltjük ettől a francia államtanácsi döntéstől. Többen úgy látjuk, hogy nem egy elszigetelt jelenségről, hanem a hitünk ellen irányuló csöndes, lassan mérgező folyamatról van szó.

Mi lenne a kereszt sorsa, hogyha megkapnák?

Büszkén állítanánk fel Budaörsön.

Olyan méltó helyet találnák neki, ahol a diákjaink és a budaörsi hívek minden nap felnézhetnek rá és imádkozhatnak előtte Krisztushoz és Szent II. János Pál pápához.

Úgy fogalmazott, hogy szeretné ha más intézmények is követnék a példáját, volt erre utaló fejlemény az elmúlt napon?
Tudok olyan magyarországi városról, amelyik a mi ötletünket követve hasonló felajánlással élt. Hasonló hírek jönnek Lengyelországból is. Csak remélni tudom, hogy hallatni fogja hangját a keresztény Európa és akik “elavult, meghaladott dolognak” gondolták a mi keresztény hitünket, azok elszégyellik majd magukat és a jövőben tartózkodni fognak a hasonló döntésektől.


A külügyminiszter is reagált a hírre: 

A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A tárcavezető jelezte, hogy a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából “elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

(MTI)

Martí Zoltán

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás