2017. 10. 29.

Egy budaörsi iskola befogadná az eltávolított franciaországi keresztet

Befogadná  egy budaörsi iskola azt a keresztet, amelyet a francia államtanács határozata szerint el kell távolítani a II. János pál pápa emlékmű tetejéről Ploërmelben. Czuczor Gergely levélben kereste meg a 777 szerkesztőségét, ígérete szerint a napokban értesíti a francia kisváros polgármesterét is a szándékáról.

Megrökönyödést és felháborodást váltott ki a francia államtanács határozata, amelyben az északnyugat Ploërmelben található Szent II. János Pál pápa emlékmű tetején elhelyezett kereszt eltávolításáról döntött.

A szobor 2015-ben vált igazán ismertté, amikor az eltávolításáról szóló döntés sokak felháborodását váltotta ki. Az első mondvacsinált ok az emlékmű mérete volt, majd a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel ütközőnek bélyegezték a szentéletű pápa szobrát.

Czuczor Gergely, egy budaörsi katolikus középiskola igazgatója azzal a felajánlással kereste meg szerkesztőségünket, hogy szeretné befogadni az eltávolításra ítélt keresztet. Személyes hitében nagyon sokat köszönhet Szent II. János Pál pápának, ezért örömmel adna helyt az „inkriminált” ploërmeli keresztnek.

„Ha a hitünk jelképét üldözik Európában, akkor nekünk, keresztényeknek kötelességünk befogadni Jézus keresztfáját. Tudatosítani kell a felvilágosult nyugati értelmiségben, hogy nálunk menedéket nyerhet minden üldözött keresztény jelkép.

Az elkövetkező napokban levelet írok Ploërmel polgármesterének, Patrick Le Diffon úrnak a kereszt befogadási szándékáról.”

Példaadását reményei szerint más magyarországi iskola, plébánia, keresztény közösség is követni fogja. Sorait egy bibliai idézettel zárta: „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is. (Mt 5)”

Természetesen ha megkapjuk Czuczor Gergely levelét – illetve a polgármesteri reakciót – arról hírt adunk.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás