2017. 10. 27.

Veszélyben a kínai keresztények mozgalma

Az ázsiai országban letartóztatták az egyik keresztény mozgalom vezetőjét és annak családját, beleértve az alig pár éves unokáját is.

A törvényileg szabályozott vallási megszorítások egyre erősödnek a kommunista országban. Kínában a kereszténység egyfajta mozgalom formájában ölt testet, ahol az emberek magánlakásokon tartanak dicsőítéseket és imaalkalmakat.

Az elmúlt hetekben a hatóságok letartóztattak egy egész családot, hetekkel az után, hogy megvádolták őket azzal, hogy nyilvánosan énekeltek egy parkban. Xu Shizent, a család egy női tagját még augusztusban figyelmeztették, hogy ha nyilvánosan propagálja így a hitét, azzal veszélybe sodorja saját magát. A nő nem először került szembe a hatóságokkal, ugyanis öt évvel ezelőtt az előző „otthoni egyházukat” az állam belekényszerítette a Kínában hivatalos „Három Önállóság Hazafias Mozgalom” egyházába – írja a ChinaAid.

A kommunista országban ez az a szervezet, amely legálisan működhet, mint keresztény egyház, azonban szoros állami kontroll alatt, amely nem tűr meg más, szabadságában nem korlátozott vallási tömörüléseket, vagy szervezeteket.

Az öt évvel ezelőtti eset után Xu megalapította a Zion Church-öt, ami után szintén összetűzésbe keveredett az állami szervekkel, mert közterületen, parkokban prédikáltak és zenéltek Xianningban, Hubei tartományban. Ezt ismét törvénysértőnek minősítették, mert nem bejegyzett egyház keretein belül történt.

A múlt hónapban Xu-t, valamint lányát, Xu Yuqing-ot és annak három éves fiát (!) letartóztatták, majd ezt követően  a két felnőttet pedig elválasztották a gyermektől, akit a hatóságok maguknál tartottak. Az édesanyáról és Xu-ról a Kínában lévő keresztény aktivisták és ügyvédek sem tudják, hogy hol vannak jelenleg. Az eset egyébként két héttel azután történt, hogy Kínában megszigorították a vallásgyakorlásra vonatkozó jogszabályokat.

A ChinaSource elnöke, Brent Fulton szerint az új szabályozás rendkívül negatív hatással lehet a be nem jegyzett, hitüket aktívan gyakorló keresztényekre, ezzel együtt pedig a keresztény oktatásra és kapcsolatukra a világegyházzal. A eset pikantériája, hogy az új szabályozás, amellett, hogy szigorúnak ígérkezik, hivatalosan csak 2018 februárjában lép hatályba.

Más tartományokban, úgy, mint Zhejiang-ban, szintén nehéz a keresztények sorsa. Itt például az elmúlt években keresztek százait távolították el a templomokról és az általános és középiskolásokat nem engedték el a vasárnapi misére, vagy keresztény nyári táborokba, arra, hivatkozva, hogy a hőség megviselné a fiatalok szervezetét.

A kommunista országban fiatal keresztények hívták fel a figyelmet a helyzetre idén nyáron, amikor Pakisztánban egy magániskolában az Iszlám Állam elrabolta a 26 éves Meng Li Si-t és a 24 éves Li Xinheng-et, majd kivégezték őket. A két kínai fiatal tragikus esete rámutat arra is, hogy egyrészről Pakisztán, másrészről Kína sem tolerálja a keresztény hittérítőket az országban, amit alátámaszt az eset pakisztáni belügyi kommunikációja (az esetről bővebben itt).

Az esethez hozzátartozik, hogy Meng és Li üzleti vízummal tartózkodtak Pakisztánban, ami illik Kína „Egy Övezet, Egy Út” külügyi politikai és kereskedelmi stratégiájához. A Kínában élő keresztények ezt a lehetőséget többek között arra is szeretnék kihasználni, hogy ilyen módon missziós utakon hirdessék az Evangéliumot.

Forrás: Christianity Today

Kép: Kevin Frayer (Getty)

Borítókép: Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-10-17 13:43:33Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comdZó^zg" zf®^
Hírek Keresztények a világ körül
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás