2017. 10. 24.

Családcentrikusak és házasságpártiak a magyar egyetemisták

A megfelelő partner megtalálását és a szülői szerepre való érettséget tartják a legfontosabb feltételnek az egyetemisták a gyermekvállalásnál – derül ki a Három királyfi, három királylány mozgalom kutatásából.

Tizenegy egyetemen több mint 1500 hallgató töltött ki kérdőívet a családdal kapcsolatban: az eredményekből az derül ki, hogy az  egyetemisták családcentrikusak és házasságpártiak, valamint legalább két gyereket szeretnének. A legtöbben az első gyereket 25-30 éves koruk között vállalnák.

A családalapítás legfontosabb feltételének a megfelelő partner megtalálását tartják, ezután következik a biztos munkahely, a harmadik helyen pedig a szülői szerepre való felkészültség szerepel. A megkérdezettek a negyedik helyre sorolták a saját lakást, majd a karrier és a kedvező szociális ellátások következnek, míg a saját autó az utolsó a rangsorban.

A megkérdezettek a leginkább hátráltató tényezők között említették, hogy nincs tartós párkapcsolatuk, mert elszigetelten érzik magukat és nehezen tudnak ismerkedni. Véleményük szerint több közösségi helyszínre és párkapcsolatról szóló előadásokra lenne szükségük.

hirdetés

Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke arról beszélt, hogy az 1970-es években jellemzőbb volt, hogy már az egyetem alatt szültek a nők, ám – ahogy az a felmérésükből kiderül – akkoriban még nem voltak annyira túlterheltek a hallgatók, mint jelenleg.

Ezért az egyetem alatti gyermekvállalás támogatása érdekében kidolgoznak és a kormány elé terjesztenek majd egy programtervet várhatóan még az idén.

A Három királyfi, három királylány mozgalom, amelyet az azóta elhunyt Kopp Mária orvos, a Népesedési Kerekasztal szervezője 2009-ben alapított, abban kíván szerepet vállalni, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.

(MTI)

(Fotó: Új Szó)

Borítókép: 12.04.2017 Zvolen Technická univerzita vo Zvolene
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás