Idézet

16 idézet a szerelemről és házasságról

Találtunk egy 1972-es kiadású, jegyeseknek szóló könyvet (dr. Lengyel Antal: Házasság előtt). Az egyik vaskos fejezet híres emberek gondolatait tartalmazza szerelemről, házasságról. Ebből szemezgettünk nektek néhányat. Jó olvasást!

1. A házasságban nem nagy konfliktusokon, hanem apró töviseken vérzik el a szeretet. (Perlaky Lajos: Napfényes életfilozófia)

2. A szerelem csak akkor szerelem, ha önfeláldozás. (Tolsztoj)

3. Akkor szeretünk igazán, amikor nincs szükség ezt ismételgetni (Ch. Cahier)

4. Nem lehet azt mondani, hogy a Szerelem minden, hogy a házasság egyedüli alapja a titokzatos vonzalom. Szerepet kell kapni a kötelességnek és az akaratnak is, amelyben az isteni sugallat jut kifejezésre és azt állandóvá teszi (André Fayol)

5. Szeretni nem azt jelenti, hogy egymást nézzük, hanem, hogy együtt nézünk ugyanabba az irányba. (Antoine de Saint-Exupéry)

6. A házastársi kötelességek egyik alapelve, hogy vonzók maradjanak egymásnak. Tévedés azt gondolni, hogy az erénynek nincs szüksége púderre, arcfestékre, friss borotválkozásra. (André Fayol)

7. Ne a táncnál, hanem az aratásnál válaszd ki az asszonyt! (szerb közmondás)

8. Két ember boldogsága törékeny növény. A klíma melegséget követel, a nagy viharok nem használnak neki, és megköveteli a figyelmes gondot és a mindennapi öntözést. (André Delmas)

9. A házasság küzdelem, amely előtt Isten áldását kérik, mert az örökké tartó szeretet a legmerészebb vállalkozás. (H. de Balzac)

10. Nem a szépség, hanem az erények teszik a boldog házasságot. (Euripidész)

11. Boldog házasság az, ahol a férfi a fej és a nő a szív. (J. C. Haug)

12. Nem angyalhoz mész feleségül. Az angyalok nem keresnek maguknak feleséget. Te olyat keress, aki szeret, megbocsát és megért. (Florence L. Barclay)

 

És a végére néhány humorosabb gondolat:

13. A halak, amelyek a hálón kívül vannak, befelé sietnek, azok pedig, amelyek benne vannak, kifelé igyekeznek. (Szókratész azoknak a fiataloknak, akik a házassággal kapcsolatban tanácsot kértek tőle)

14. A házasság akkor lenne csöndes és nyugalmas, ha a feleség vak, a férj pedig süket volna. (ismeretlen)

15. Ádámnak első nyugodt álma egyben az utolsó is volt. Mire fölébredt, ott volt mellette az asszony. (M. G. Saphir, humorista)

16. A házas állapot azért szent, mert sok vértanút számlál. (német mondás)

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Még nem érkezett hozzászólás