2017. 10. 07.

Trump visszavonta Obama botrányos rendeletét

A Trump-kormány nem támogatja többé, hogy a munkaadók kötelezően finanszírozzák dolgozóik egészségbiztosítása alapján a születésszabályozás költségeit.  

Az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának közzétett döntése várhatóan vitát kavar. Az előző elnök, Barack Obama kormányzata ugyanis kötelezővé tette, hogy a munkaadóknak dolgozóik egészségbiztosításában fedezniük kell a fogamzásgátló tabletták és az abortusz költségeit, akkor is, ha a munkaadók – például egyházi intézmények – hitbéli megfontolásokból ezt elleneznék.

hirdetés

Az azonnal hatályba lépő minisztériumi rendelettel Donald Trump a konzervatív keresztény szavazótábornak a tavalyi elnökválasztási kampányban tett ígéretét váltja valóra. A kormányzat azzal érvel: egyéneket és csoportokat véd meg attól, hogy rájuk erőszakolják vallási meggyőződésük megsértését.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy vallási vagy erkölcsi meggyőződésükre hivatkozva profitorientált és nonprofit szervezetek, valamint vállalatok is kivehessék biztosítási programjukból a változatlanul érvényben lévő Obamacare egészségbiztosítási törvényben előírt kötelezettséget.

A Planned Parenthood abortuszvédő – és abortuszklinikákat működtető – szervezet elnöke, Cecile Richards közleményt adott ki, amelyben leszögezte: “A Trump-adminisztráció 62 millió nőtől vonta meg a születésszabályozás finanszírozását”.

(MTI)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás