2017. 09. 20.

Homeopátia: európai tudósok új állásfoglalása

Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebohatással magyarázható – írja a Magyar Tudományos Akadémia.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szeptember 20-án szakvéleményt adott ki a homeopátiás termékek hatékonyságával és biztonságosságával, valamint e termékek hirdetési és forgalmazási gyakorlatával kapcsolatban. Az EASAC az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, s egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

A szakvéleményből továbbá kiderül, nemcsak hatástalan, hanem ártalmas is lehet azáltal, hogy eltéríti a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől.

 

Az EASAC 2017. szeptember 20-án megjelent állásfoglalásában a szakértők leszögezik:

hirdetés

 

Az irodalom kimerítő áttekintése után sem állnak rendelkezésre a homeopátiás termékek és eljárások hatékonyságát alátámasztó, tudományosan elfogadható, kellőképpen meggyőző és reprodukálható bizonyítékok.

 

Az EASAC állásfoglalásában megjelenteket bővebben a Magyar Tudományos Akadémia honlapján, itt olvashatják.

 

 

Forrás: mta.hu

Kép: pexels.com

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás