2017. 08. 24.

“Megbosszuljuk az inkvizíciót” – Spanyolországnak üzent az Iszlám Állam

További támadásokkal fenyegette meg Spanyolországot csütörtökön az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, amely korábban magára vállalta a múlt heti barcelonai és cambrilsi gázolásos merényleteket.

A felvételen a terrorszervezet két tagja szólal meg, méghozzá spanyolul, ami eddig nem fordult elő. Egyikük úgy fogalmaz: “ha nem tudtok eljutni az Iszlám Államba, folytassatok dzsihádot (iszlám szent háborút) ott, ahol vagytok; a dzsihádnak nincsenek határai”.

“Allah engedelmével al-Andalusz ismét az lesz, ami volt: a kalifátus földje” – hangoztatja. Al-Andalusz az Ibériai-félsziget 711-től 1492-ig muszlim uralom alatt álló részének elnevezése volt.

hirdetés


A férfi ezután hozzáteszi: “A spanyol keresztényekhez szólva: ne feledkezzetek meg a spanyol inkvizíció során kiömlött muszlim vérről. Megbosszuljuk mészárlásotokat, amelyet jelenleg is folytattok az Iszlám Állam ellen.”

Rendőrségi források szerint a férfit Muhammad Yasin Ahram Péreznek hívják, 22 éves, és a dél-spanyolországi Córdoba városában született, spanyol anyától és marokkói apától. Apja, Abdelah Ahrám, akit jelenleg az észak-marokkói Tanger városban tartanak fogva a hatóságok a radikális dzsihadizmusban betöltött aktív szerepe miatt, 2014 végén fiaival elhagyta Spanyolországot, és Szíriába ment, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A terrorszervezet másik tagja pedig azt mondja a felvételen: “Allah fogadja el testvéreink Barcelonában hozott áldozatait. A világvégéig háborút folytatunk ellenetek.”

A merényletekben 15-en haltak meg, és több mint 150-en megsebesültek, köztük sok külföldi. A barcelonai gázolásnak egy magyar sérültje is volt. Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök később bejelentette, hogy mind a 12 gyanúsított már vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket.

(MTI)

(Fotó: Barcelonas, Nullker)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás