2017. 08. 23.

„Nem vagyunk egyedül, mert Isten velünk van” – interjú az idei CSIT főszervezőivel

Jelzőket is nehéz találni arra a szellemiségre, amely a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón tapasztalható: több mint ezer lelkes fiatal résztvevő, száz önkéntes, rengeteg pap és lelkivezető.  Beszélgetés imáról, szervezésről, lelki ébredésről az idei CSIT két főszervezőjével, Ferencz Evelinnel és Bereczki Zsolttal. 

Ébredj és lépj – ez volt a mottója az idei CSIT-nek. Valóban úgy tűnik, mintha az erdélyi fiatalok különleges lelki fellendülést adnának a Kárpát-medence magyarságának.

Bereczki Zsolt: Erdélyben az utóbbi pár évben egy lelki fellendülés, egy ébredés indult el. Több közösségi csoport jött létre, ahová a fiatalok elmehetnek. Olyan papjaink vannak, akik támogatnak bennünket fiatalokat, segítenek abban, hogy meghalljuk Isten hangját. Mi pedig olyan rendezvényeket szervezünk a segítségükkel, amelyek hitünk szerint Istennek tetsző, és amelyekkel a többi fiatalt is meg tudjuk szólítani.

Ferencz Evelin: Én a CSIT-munkatársaként azt tapasztalom, hogy hatalmas áldás van a munkánkon. Folyamatosan ezt éljük meg, itt a mostani találkozón is ez történt: nagy kegyelmekben részesülünk. Ennek a titka pedig az imában rejlik: húsvétvasárnap óta minden nap (!) imádkozott valaki a CSIT-ért, előre beosztva. A közösségek összefogtak, bevontuk a szerzeteseket, valódi imahadjáratot indítottunk.

hirdetés

Május eleje óta minden vasárnap egy szentmise fel volt ajánlva ezért a programért.

Ezért olyan, mintha biztos talajon állnánk, bármilyen technikai, vagy más fajta probléma keletkezik, azt olyan nyugalommal és békességgel viseljük és oldjuk meg, ami méltó ehhez a rengeteg imához és kegyelemhez.

Hogyan éreztétek, milyen volt az idei CSIT? 

Zsolt: Az idei találkozó nem volt hibátlan, hisz fiatalok szervezték fiataloknak, de folyamatosan érezhető volt a mennyei gondoskodás. Jó volt a fiatalok között lenni, új kapcsolatokat építeni, közösen táncolni és hangolódni Istenre.  Személyesen sok apró csodát éltem át, Isten bőséges szeretetét tapasztaltam meg.

Evelin: Fiatalos, lendületes és ugyanakkor nagyon lelki. Újszerű volt és nagyobb lehetőséget biztosított a fiataloknak, hogy kapcsolatokat építhessenek. Az imaháttér és a jó előszervezés hatására úgy érzem nagy lépéseket tettünk az idei CSIT-en. Nekem személyesen egy új tűzet adott a szívembe az Úr, hogy igen is kell Isten országát építenem, megerősített a hivatásomban.

Nektek honnan jött a belső indíttatás, hogy főszervezői legyetek egy ekkora eseménynek, ezáltal pedig Istenről tegyetek tanúságot ekkora tömeg előtt?

Zsolt: Mielőtt megismertem volna Istent, nem tudtam, hogy ki vagyok én igazán – hogy egy híres Pintér Béla számot idézzek. Más értékek szerint próbáltam élni, de mindig úgy éreztem, hogy ez igazából nem én vagyok. Isten megtapasztalása után úgy éreztem, hogy ezt a többi fiatalnak is éreznie kell. Ezek a szolgálók nem akarnak „menővé” válni, mégis Isten azzá teszi őket.

Nagyon alázatos csapat szervezi a CSIT-et, akik tényleg szolgálni akarnak.

A résztvevők pedig döbbenetesen lelkesek: ha Magyarországon elmesélném, hogy egy Szentségimádásra ezer fiatal szalad be a templomba, és azon versenyeznek, hogy ki legyen közelebb az Oltáriszentséghez, valószínűleg elmegyógyintézetbe küldenének…. 

Zsolt: Számomra megerősítő volt látni, hogy a fiatalok vágyódnak Jézus jelenléte után. A fiatalok arca az est végén tükrözte az igazi találkozás örömét! 

Evelin: Minden évben a CSIT fénypontja a Szentségimádás… Ez az este nem rólunk szól, hanem Róla. Jézusról, a Megváltóról. A Vele való találkozás felülmúl minden egyébb élményt. Az Ő jelenlétében a fiatalok megérzik az igazi szeretet, megváltozik valami bennük, ha nyitott a szívük. Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ha kétezer évvel ezelőtt, gyógyított lelkileg és testileg, ma hogyne tenné ugyanezt? Nekünk pedig kimondhatatlanul nagy szükségünk van Jézusra… Az, ami itt történik valóban felülmúlja, a mi hatáskörünket

Tavaly a 777 is megosztotta a Szentségimádásról készült videót, amire csak úgy özönlöttek a hozzászólások, annyival magával ragadó és hiteles volt a fiatalok imája. De hogyan alakul a létszám, hiszen úgy tűnik, mintha folyamatosan nagyobb lenne a fiatalok lelki éhsége….

Zsolt: Évente 2-300 emberrel szokott emelkedni a CSIT-en résztvevők létszáma. Idén ugyanúgy ezren voltunk, mint tavaly, azonban teljesen más határokat állítottunk fel. Idén sokkal személyesebbre terveztük, tavaly például gyakorlatilag bárki bejöhetett a rendezvényre,  fesztiválhangulat lengte be az egészet. Így is megmaradt az ezer résztvevő, tehát igazság szerint így is van növekedés.

Sok találkozón jártunk az elmúlt időszakban, de sehol nem találkoztunk ennyire profi szervezéssel. Mi a titok?

Zsolt: Olyan fiatalok szervezik a CSIT-et, akik az év többi részében is fiatalokkal foglalkoznak: vagy ifjúsági csoportvezető, vagy szolgáló. A legfontosabb, hogy minden segítő – legyen az étkeztető, kapuőr, vagy moderátor – személyes kapcsolatban legyen Istennel, mert ha ez nincs így, azt nagyon hamar megérzik a fiatalok. Hihetetlen hamar felismerik, hogy ki az, akinek tiszta a szíve, és kinek nem.  Nagyon fontos, hogy amikor a CSIT véget ér, utána se kallódjanak el a fiatalok: felkutatunk minden plébániai közösséget az egyházmegyében (Gyulafehérvári Főegyházmegye – szerk.).

Evelin: Ezenkívül pedig ifjúságvezetői képzéseket tartunk, így garantálva, hogy legyenek, akik foglalkoznak a felnövekvő fiatalokkal. A papok és a kispapok is részt vesznek képzéseken, szeretnénk ha a legjobb kezekben lennének az erdélyi fiatalok.

Leírhatatlan szeretettel fogadtak bennünket, a 777 szerkesztőit az erdélyi fiatalok. Honnan jött az ötlet, hogy meghívtok bennünket? (Amelyet ezúton is szívből köszönünk.)

Evelin:  Az én ötletem volt, hogy a 777 is tartson egy műhelybeszélgetést itt: nagyon lelkesen olvasom az oldalt. Számomra hatalmas lendületet adnak a cikkeitek, mert minőségiek, mert tanácsokat kapok, mert lelkesedést adtok. Gondoltuk hátha eljöttök, borzasztóan örülünk, hogy igent mondtatok a felkérésünkre.

Az erdélyi fiatalság megmaradó és erősödő hite kulcskérdés lehet a magyarság számára is. Hogyan látjátok ennek fényében ezt a lelki ébredést?

Zsolt: Nekünk nagyon a szívünkön van az erdélyi fiatalság: mi itt vagyunk, kicsit elszakítva az anyaországtól, de nem vagyunk egyedül, mert Isten velünk van. Én azt vallom, hogy Isten nem tesz különbséget nyelvek és nemzetek között: ő a románok, a szászok, a romák és a magyarok Istene is.  Ugyanúgy szereti őket, és meg akarja hívni őket magához.

Evelin: Ha Isten ébredést szeretne, akkor igen rá a válaszunk, és ha bennünket akar erre használni, akkor örömmel veszünk benne részt. Mi itt vagyunk és arra vágyunk, hogy Őt szolgáljuk.

 

Vágvölgyi Gergely és Martí Zoltán


Bereczki Zsolt (Marosvásárhely): 25 éves, kommunikációs tanácsadó a marosszentgyörgyi polgármesteri hivatalban és ifjúsági munkás Erdélyben. Ifjúsági csoportokat vezet és a marosvásárhelyi Magvető katolikus karizmatikus közösség tagja.
Ferencz Evelin (Csíkkozmás):  23 éves, családi vállalkozásban dolgozik illetve a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészségnek a munkatársa. Közgazdaságtan egyetemet végzett, ősztől kezd egy mentálhigiénés segítő szakember képzést. A csíkszeredai Búzamag Ifjúsági csoport tagja.

 

 

 

 

 

 

Interjú Martí Zoltán Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás