2017. 08. 17.

Állampolgári kezdeményezés az abortusz visszaszorításáért

Állampolgári kezdeményezést nyújtottak be a mai napon Lengyelországban az abortuszok visszaszorítása érdekében azokra az esetekre fókuszálva, amikor fennáll a magzat betegségének vagy fogyatékosságának esélye.

Lengyelországban a legális abortuszok 96%-át végzik el azért, mert fennáll a születendő gyermek betegségének vagy fogyatékosságának az esélye. 2015-ben 1044 abortuszból 1000-ret végeztek el ebből az indokból Lengyelországban, a legtöbbet ezek közül 4 és 5 hónapos magzatokon. Így a magzatok egyik legnagyobb csoportja veszti életét azon abortuszok során, amelyekre azért kerül sor, mert a gyermek Down Szindrómában vagy Turner Szindrómában szenvedne.

Augusztus 17-én Lengyelországban Kaja Godek, a lengyel Élet és Család Alapítvány vezetője és Magdalena Korzekwa-Kaliszuk, a CitizenGO Alapítvány lengyelországi vezetője állampolgári kezdeményezést nyújtottak be a Parlament elnökéhez, kérve a kezdeményezés regisztrálását.

A regisztráció befejezése után (amely várhatóan két hétig tart) a kezdeményezés szervezőinek három hónap áll rendelkezésükre, hogy legalább 100 000 papír alapú aláírást összegyűjtsenek. Az aláírások benyújtását követően a lengyel Alkotmány felhívja a Parlamentet a kezdeményezés első véleményezésére.

A kezdeményezés számos civil csoportot foglal magába, ezen kívül a lengyel püspökök támogatását is élvezi, amint ez a Lengyel Püspöki Konferencia júniusi hivatalos levelének hatodik pontjából kiderül.

hirdetés

A CitizenGO jelenleg 10 000 önkéntessel működik együtt a kezdeményezés kapcsán. Az önkéntesek az aláírásgyűjtésben és a szervezési feladatokban fognak segíteni. Továbbá fogyatékos személyek csoportjai is közvetlenül részt vesznek a kezdeményezésben.

Lengyelországban az abortusz azokban az esetekben legális, ha fennáll a születendő gyermek betegségének vagy fogyatékosságának az esélye, ha a magzat bűncselekményből fogant, illetve ha az anya élete vagy egészsége veszélyben van. Ez a kezdeményezés csak azokra az abortuszokra fókuszál, amelyeket azért végeznek el, mert fennáll az esélye annak, hogy a magzat betegen vagy fogyatékossággal fog megszületni. A kezdeményezés siker esetén lehetővé teheti Lengyelországban a magzatok védelmét a magzat betegsége vagy fogyatékossága esetén is.

Varsó, 2017. augusztus 17.

További információ:

magyar@citizengo.net

Hírek
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Viárg 2017. 08. 17. 18:41

    élet védelme

  • Válasz Máriáss Mihály 2017. 08. 19. 01:20

    Tóth Sarolta szerint tehát a gyilkossághoz való jog alapvető emberi jog!
    Alapvető emberi jog?
    Gyilkolni?
    Sarolta.
    Akkor magát alapvető emberi jog megölni?
    Sarolta, Sarolta, beszélni, írni tud, de gondolkodni?
    Egyébként magát megölte magzatként az anyja, mert nem tökéletes? A lelkét nagyjából igen?
    Csak azt nem értem, mit keres egy ilyen gondolkodású valaki ezen az oldalon. Talán fizetik érte?
    És nem felejtek el most magáért imádkozni, mert jajszóként ordító gyűlölködésével elárulja, hogy mérhetetlenül szüksége van a kegyelemre.