2017. 08. 11.

Díjat alapítottak a brutálisan meggyilkolt pap emlékére

„A béke és a vallásközi párbeszéd érdekében indított minden kezdeményezés támogatása.” Ezzel a céllal hozta létre a Francia Katolikus Média Föderáció a P. Jacques Hamel-díjat. A szervezet ilyen módon emléket állít a dzsihadisták által tavaly nyáron, Rouen közelében megölt francia papnak – számol be a hírről a Vatikáni Rádió

A gyűlölet és az erőszak elleni ellenállás

„A drámai események kapcsán, amelyek az utóbbi hónapokban meghatározták a híreket Franciaországban és máshol is, a tömegtájékoztatásnak alapvető szerepe volt a gyűlölet és az erőszak elleni ellenállásban. Ennek megfelelően tehát a P. Hamel-díjat a színvonalas, valamint a gyűlölettel és az erőszakkal szembeni ellenállás ügyének szentelt újságírói munkáért osztjuk ki” – írja a francia katolikus szervezet. „Az elismerésre olyan újságírói szolgálat jelölhető, amely 2017-ben jelent meg először az írott sajtóban, rádióban vagy televízióban.”

hirdetés

Az elbíráló testület által kiosztott díjjal együtt 1500 euró pénzbeli elismerés is jár (457.000 forint jelenlegi árfolyamon – szerk.). 2018 januárjában Lourdes-ban Szalézi Szent Ferenc ünnepnapján kerül átadásra. A dátum megválasztása nem véletlen, hiszen Szalézi Szent Ferenc a keresztény tanítás széleskörű terjesztésének köszönhetően vált a XX. században az újságírók védőszentjévé.

Jacques Hamel atyát egy évvel ezelőtt július 26-án történt meggyilkolása világszerte nagy megrázkódtatást váltott ki. Szeptember 14-én reggel Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában szentmisét mutatott be P. Hamel lelki üdvéért a roueni egyházmegye 80 zarándoka és püspökük Dominique Lebrun részvételével. Ez alkalommal a pápa az elhunyt papot „egy jó, szelíd, testvéries embernek nevezte, aki mindig a béketeremtést kereste. Mégis úgy ölték meg, mintha bűnöző lenne. Ez az üldöztetés sátáni jellege” – mutatott rá Ferenc pápa.

(Forrás: Vatikáni Rádió)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás