2017. 07. 28.

Csodálatos felvételek a Sixtus-kápolnáról – ismertté válnak a legapróbb részletek

A legmodernebb digitális technológia felhasználásával, öt év munkájának eredményeként készült el a világ egyik leghíresebb látványosságát részletesen dokumentáló munka.

A BBC által bemutatott videó szerint a legmodernebb digitális eszközöket alkalmazták és mintegy 270 ezer képrészletet készítettek öt év munkája alatt annak a csoportnak a tagjai, akik immáron a legteljesebb képet tudják adni a Vatikánvárosi Állam területén található, világhírű kápolnáról, a Sixtus-kápolnáról. A projekt egyik nagy erénye, hogy azokat az apró, ám figyelemre méltó részleteket is szemünk elé tárja, amelyeket szabad szemmel a távolság miatt (a kápolna belmagassága 21 méter) nem vennénk észre Michelangelo mesterművét szemlélve.

A képekből háromrészes kiadványt készítettek, amelynek ára azonban elég borsos (körülbelül 3,5 millió forint). A projekt jelentősége azonban túlmutat ezen és művészettörténeti szempontból is kimagaslik.

A kápolna freskóinak tisztítását, restaurálását három évvel ezelőtt végezték el szakemberek. A tisztításra azért volt szükség, mert a rendkívül sok látogató (naponta átlagosan mintegy 20.000 turista tekinti meg a kápolnát) miatt a kápolnában megnőtt a páratartalom és a szén-dioxid szint, amelynek hatásaként fehér színű szennyeződés kezdte borítani a világhírű freskókat.

hirdetés

A BBC által közzétett videó alább tekinthető meg:

 

A kép forrása az mno.hu.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás