2017. 07. 06.

Elhunyt II. János Pál pápa legendás szóvivője

Ha a 777 már akkor működött volna, valószínűleg kétnaponta került volna ki cikk, amelyben a neve szerepel. Több volt, mint szóvivő. 

80 éves korában elhunyt Joaqin Navarro-Valls korábbi vatikáni szóvivő, aki Szent II. János Pál pápa idején több mint húsz éven keresztül töltötte be a posztot. Ő volt az első újságíró, aki szóvivőként dolgozhatott a Szentszék mellett. Halálhíréről Greg Burke hivatalban lévő szóvivő jelentette be a Twitteren csütörtök reggel.

Navarro-Valls az Opus Dei tagja volt, visszavonulását követően a prelatúra egyik római központjában élt. A hírek szerint hasnyálmirigyrákban szenvedett.

A spanyol születésű Joaqin Navarro-Valls az orvosi egyetem elvégzése után választotta az újságírást. II. János Pál pápa 1984-ben kérte fel a szentszék sajtóirodájának vezetésére, amelyet ő tett többnyelvűvé és ő modernizált. Nagy szeretet fűzte a pápához, akihez teljes mértékben lojális volt. Csaknem összes külföldi útjára elkísérte és diplomáciai küldetéseket is vállalt – tárgyalt például a néhai kubai diktátorral, Fidel Castroval is. János Pál pápa halála után kérte felmentését, de XVI. Benedek kérésére több mint egy évig még hivatalban maradt 2006-os nyugdíjba vonulása előtt.

Személyiségével, szakértelmével és állhatatosságával felfrissítette az egyház kommunikációját egy olyan pápa mellett, aki eredményesen vezette át az egyházat az új évezredbe.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás