2017. 06. 24.

„Ahol az Úr Lelke, ott a szabadság” – Tábor Hegyi Napok (programajánló)

Ismét várnak bennünket a Nyolc Boldogság Közösség tagjai Homokkomáromban, az idén is megrendezésre kerülő  Tábor Hegyi Napok keretében július 18-23. között.

Van egy hely, ami olyan, mintha a Jóisten jókedvében – mint egy általa írt és összerakott tündérmesét – csak úgy nekünk adott volna, pusztán azért, mert szereti a szépet, a különlegeset. Majd mindezt jól elrejtette, hogy csak az találja meg, aki igazán szemfüles. Akár csak egy, apró pici elemekből összerakott, kedves kis ékszeres doboz, ami tele van az isteni békétől a pörgős aktivitásig mindennel, ami az Úrról árulkodik. Ahova csak úgy bebújnék egy néhány napra, hogy Őt is megtaláljam, de magamat is… vagy valahogy inkább kettőnket együtt. Egy hely, amely éppenséggel létezik, csak le kell kapnunk a fővárosi napszemüvegünket és egy jó dioptriásra váltani, mert ugyebár nem a sült galambról beszélünk. Egy hely, ahova évről évre visszatérek, még akkor is, ha épp – mint idén is – sok száz kilométer választ el tőle.

Képzeld el, hogy otthagyod a várost és egy apró faluban találod magad. Az „egyutca” vége egy domb lábához vezet. Elindulsz felfelé és figyeled a két oldalról átölelő erdő susmogását, majd meglátsz egy templomtornyot, alatta egy házat, majd kirajzolódik a másik is. Az orrával megbökdösi a lábad egy ifjonc kutya, aztán talán flegmán ott is hagy, de nem veszed magadra, annyira magával ragad a domboldalra simuló keresztút, a dombtető nyújtotta látkép és a templomból kiszűrődő zene összhangja. Aztán ráeszmélsz, hogy megannyi ember szaladgál körülötted, ki táncol, ki vacsorázik, ki csak beszélget az öregház pihentető árnyékában. Hogy igazából nem is vagy egyedül, nem is vagy idegen, csak igen-t mondtál a Jóisten meghívására Homokkomáromba.

Túl kedves? Túl rózsaszín? Talán, de most engedjük meg egy kicsit, hogy ilyet is felkínáljon nekünk az Isten. A két kulcsszó a THN és a 8B, hiszen a Tábor Hegyi Napok táborát a Nyolc Boldogság Közösség szervezi meg évről évre minden nyáron. (Senkit ne ijesszen meg a „tábor” kifejezés! A THN valahol a tábor és a lelkigyakorlat közötti kontinuumon csüccsent le és találta meg önmagát, becélozva egyébként a 16-35-ös korosztályt).

hirdetés

Évről évre rácsodálkozom az imaestek nyújtotta mélységekre, a fórumok vagy szimplán a fák közötti kajálások nyújtotta önfeledt kis közösségi csúcsélményekre; arra a tutira Istentől jövő miliőre, amit az Úr „leművel” itt minden évben a szervezők által; a jobbnál-jobb arc szerzetesekre és papokra, a Közösség családos és laikus tagjaira, akikből csak úgy ömlik az Isten iránti vágyakozás, akik még egy hatalmas strigula amellett, hogy az egyházunk igenis él (jeee!). A Közösség igazán egyedi lelkisége fűszerezi meg talán ez egész történetet és ad lehetőséget a tanítások, lelki beszélgetések, fannntasztikus dicsőítések és imaformák egész tárházával arra, hogy mindenki a neki komfortos lelki morzsákat szedegesse össze, hogy aztán egy jó adag prézlivel vagy egy egész kiló kenyérrel élje túl/meg a következő THN-ig tartó egy évet.

Walter Zita

További infók:

A THN Facebook-oldala: https://hu-hu.facebook.com/8BTHN

2017-es beharangozó film:

 

Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás