2017. 06. 22.

Jótékonysági projektet indít Ferenc pápa

Mintegy félmillió dollár értékű humanitárius projektet indít Ferenc pápa – a részletekről szerdán tájékoztattak a Vatikánban. 

Az MTI tudósítása szerint mintegy félmillió dollár értékű egészségügyi, mezőgazdasági és oktatási segítséggel támogatja Dél-Szudán lakosságát Ferenc pápa. A Pápa Dél-Szudánért névre keresztelt humanitárius projekt jelentős segítség lehet a gondokkal küszködő országnak.

Ferenc pápa az eredeti tervek szerint idén októberben látogatott volna a fiatal országba, ám az ott dúló konfliktusok miatt útját átmenetileg elhalasztották. Peter Turkson bíboros szerint a katolikus egyházfő nem mondott le tervéről, várják, hogy a körülmények lehetővé tegyék az utazást. Az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumát vezető bíboroshangsúlyozta: Ferenc pápa a lehetőség megteremtődéséig is közel akar lenni a szudáni emberekhez és keresi a lehetőséget, hogy segítséget nyújtson. A projekt keretében az afrikai államban már folyamatban levő, egyházi szervezetek és intézmények működtette humanitárius projektekhez az egészségügy, a mezőgazdaság és az oktatás terén nyújt segítséget a Szentszék.

hirdetés

Az összegből finanszírozni tudják majd tanítók, szülésznők és földművesek képzését, két kórházat támogatnak, vetőmagot és mezőgazdasági eszközöket vásárolnak. az összeg a mindenkori pápa által jótékonyságra felhasználható pénzadományokból származik, az Átfogó Emberi Fejlődés hivatalától, valamint magánszemélyektől.

A mintegy 13 millió lakosú Dél-Szudánban az ENSZ szerdai adatai szerint 6 millióan éheznek. Bolygónk egyik legsúlyosabb humanitárius válsága zajlik a törzsi konfliktusok és 2013 óta polgárháború dúlta országban, ahonnan 1,8 millióan vándoroltak a közeli Ugandába, Kenyába, Etiópiába és Szudánba, jelentős többségükben gyerekek.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás