2017. 06. 22.

4+1 ok, hogy miért vállald fel hitedet a munkahelyeden

Sokaknak gondot okoz, hogy munkatársaik, vagy akár barátaik előtt felvállalják a hitüket, tanúságot tegyenek róla. Érthető abból a szempontból, hogy nem könnyű elkezdeni erről beszélni, de ahogy a saját példámon is láthatjátok, nagyon megéri. 

Mert csak az első lépés nehéz

Kétségtelen, hogy nagyon nehéz elkezdeni beszélni a hitedről a környezetedben, főleg a munkahelyeden. Azonban ezt sem kell túlbonyolítani, bátran álljál bele: ha megkérdezik hétfőn hogy vagy, válaszolj őszintén:  Remekül, mert tegnap voltam templomban! És máris elkezdődik az eszmecsere arról, hogyan kerültél oda és ez miért fontos Neked!  Úgy nem fogod tudni hitelesen képviselni a hitedet, ha bibliai idézeteket mormolva közlekedsz a folyosón, avagy Hillsong slágereket énekelsz hamisan az íróasztalodnál! A kulcs abban rejlik, hogy mivel a hited hozzátartozik az életedhez, ezért teljesen természetes, hogy ha szóba kerül, beszélsz róla!

Az első lépést követően sokkal könnyebb lesz a dolgod, hiszen gyakran szóba fog kerülni a hited és az önbizalmad is meg fog jönni: tapasztalni fogod, hogy az embereket érdekli, hogy miben hiszel és hogy miért!

Mert jobban megbecsülnek

Amikor először szóba került a hit a munkahelyemen, akkor átfutott az agyamon, hogy idáig kedveltek engem a többiek, innentől kiközösítenek – ha már témánál vagyunk. De teljesen fordítva sült el a dolog: néha már-már én érzem magam kellemetlenül, annyira lelkesek tudnak lenni a hitéleti kérdésekkel kapcsolatban. Folyamatosan kérdeznek, néha zavarba ejtően nehéz dolgokat, őszintén érdeklődnek. Csodabogár lettem, akit azok is becsülnek, akik nem is hisznek Istenben. Még.  Nagyon ritkán találkozom olyannal, hogy valaki kigúnyolna, vagy ne tisztelne azok miatt az értékek miatt, amit vallok.

Érdekes, mert ezáltal nekem is fejlesztenem kell magamat, gyakran otthon olvasok utána azoknak a kérdéseknek, amelyek felmerülnek a kollégáimban. Nyilván ha olyan teológiai tudást igényel, akkor már irányítom is tovább őket egy paphoz, például Hodász András atyához!

Mert akkor is evangelizálsz, amikor nem is gondolnád

Ennél a pontnál az első történet ami eszembe jut, a vágó kollégámmal lévő közös mise története.  Egy másik munkatársam a riói olimpiáról hazahozott egy kis szobrocskát, amely a Megváltó Krisztust ábrázolja. Némi iróniával hozzám fordult a következőt mondva: „Tessék, neked adom, úgyis te vagy közöttünk a vallásos!” Mosolyogva válaszoltam neki: „Téged ugyanúgy megváltott, mint engem, tartsd meg!”.  Azóta is ott van a számítógépe tetején Krisztus szobra!

Azzal, hogy felvállalod a hitedet a munkahelyeden akarva-akaratlanul olyan helyzetekbe kerülsz, amikor irányt tudsz mutatni másoknak. Fantasztikus megtapasztalni, hogy Isten hogyan munkálkodik benned, hogyan segít neked abban, hogy szavaidban és tetteidben kiálljál mellette. Akkor is, amikor épp neked is nagyon nehéz, amikor épp lent vagy hitéleti szempontból. Döbbenetes, de az elmúlt időszakban rengeteget erősödött a hitem azáltal, hogy a munkahelyemen néha előkerül a téma!

Mert a többieket is motiválod, hogy vállalják fel a hitüket!

Olyan kollégákkal lett közös témánk a hit, akikről nem is gondoltam, hogy keresztények! Nemcsak kollégát látják most már bennem, hanem testvért is, aki megerősíti őket abban, hogy kereszténynek lenni egyáltalán nem ciki: és ők is megerősítenek engem minden nap! Kölcsönös segítség, amelynek köszönhetően egyre több kollégám vállalja fel ugyanúgy a hitét mint tettem én azt korábban. Nem feltűnően vagy képmutatóan, hanem a lehető legtermészetesebben. Remek érzés megtapasztalni, hogy az amiben te hiszel, az másoknak is fontos, hogy nemcsak a közösségedben vagy vasárnap tapasztalod meg, hogy nem vagy egyedül, hanem minden nap!

+1 Mert Jézus is ezt kérte Tőlünk

„Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van.”

Martí Zoltán

GIF forrása: Giphy.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Elinor 2017. 06. 22. 20:06

    „Úgy nem fogod tudni hitelesen képviselni a hitedet, ha bibliai idézeteket mormolva közlekedsz a folyosón, avagy Hillsong slágereket énekelsz hamisan az íróasztalodnál! ”
    Ez jó! 😀 😀

    Egyébként nagyon hasznos cikk lett. 🙂