2017. 06. 20.

Parkot nevez(het)nek el Placid atyáról – célba ér a 777 kezdeményezése

Újbuda Önkormányzatának Képviselő testülete csütörtökön dönt a 777  és egy baráti társaságnak a kezdeményezéséről, amelyben azt javasoltuk, hogy Placid atyáról közterületet nevezzenek el a kerületben.

Oloffson Placid atya 101. életévében, január 15-én tért vissza Teremtőjéhez: a bencés szerzetes – akit koholt vádak alapján hurcoltak a Gulágra, ahol tíz évet töltött munkatáborban – csodálatos életútja, rendíthetetlen hite és derűje mindannyiunk számára példa kell hogy legyen. Placid atya több mint negyven éven keresztül élt a XI. kerületben, ezért a 777 csapata és egy baráti társaság – Benesóczky László vezetésével – úgy döntöttek, hogy kérvényezik az újbudai önkormányzattól: nevezzenek el egy közterületet a szentéletű papról.

Martí Zoltán főszerkesztő az alábbi indoklást küldte a kerület polgármesterének, Hoffmann Tamásnak

hirdetés

“Placid atya és Újbuda története teljesen összefonódott az elmúlt évtizedekben, így gondolom mindannyian egyetértünk abban, hogy az általa képviselt értékek és fantasztikus emberi tulajdonságai miatt mindenképpen megilleti őt az elismerés, hogy az általa annyira szeretett XI. kerületben közterület viselje büszkén a nevét.” 

A mai nap folyamán értesítést kaptunk arról, hogy Újbuda Önkormányzata méltó helyet jelölt ki Placid atya emlékére: a Feneketlen tó Villányi út felőli részét szeretnék elnevezni a bencés szerzetesről: azzal a templommal szemben, ahol 40 éven keresztül misézett. Ennél megtisztelőbb helyet nem is találhattak volna – és szeretnénk hozzátenni, hogy ez már a nem a mi kérésünk volt, hanem az önkormányzat nagyszerű döntése. Felülnézetből az alábbi terület: a képet az újbudai önkormányzat honlapján találtuk:

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint csütörtökön az alábbi előterjesztésről dönt az újbudai képviselőtestület:

A (4465) hrsz-ú, részben névtelen közterület részbeni elnevezése Martí Zoltán a 777 keresztény blog és honlap szerkesztője, 2017. január 17-ei e-mailjében kezdeményezte, hogy néhai Placid atyáról kerületünkben közterület legyen elnevezve. Olofsson Károly​, szerzetesi nevén Olofsson Placid (néhány helyen Olafsson Placid néven említik; Rákosszentmihály, 1916. december 23.) bencés szerzetespap, tanár. A Fővárosi közgyűlés döntött a posztumusz díszpolgári cím adományozásáról. Az elnevezés helyszínével kapcsolatban egyházi vezetők, hívők véleményét is figyelembe vettük. Javaslat (helyszín): (4465) hrsz​-ú közterület egy része – a Villányi út, a játszótér, a Feneketlen tó, és a teniszpályák által határolt terület (térképen kékkel jelölve)

Javaslat: Placid atya park

A döntést tehát csütörtökön hozza meg az újbudai képviselőtestület, nagyon bízunk benne, hogy pártállástól függetlenül egyhangú szavazással emlékeznek meg Oloffson Placid atyáról!

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás