2017. 06. 19.

Egyházi kiközösítés járhat a korrupcióért és maffiatevékenységért

Szentszéki bejelentés szerint a katolikus egyház egy tervezeten dolgozik, amely kiközösítéssel sújthatja a korrupciót elkövetőket, valamint a szervezett bűnözői csoportok tagjait. Az olasz hatóságok máris üdvözölték a bejelentést.

Az olasz hatóságok vasárnap elsőként közölték: üdvözlik azt a szentszéki bejelentést, miszerint a katolikus egyház olyan tervezetet dolgoz ki, amely végső szankcióként kiközösítéssel sújtja mindazokat, akik korrupciót követnek el, vagy szervezett bűnözői csoportok tagjai.

A Szentszék hivatalainak egyike, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma indít az ügyben nemzetközi egyeztetést és vizsgálja mindennek kánonjogi lehetőségeit. A maffiatevékenység elsősorban Olaszország déli területein legendásan elburjánzott, de világszerte számos országban jelent komoly társadalmi veszélyt.

A kiközösítésről az egyházjog értelmében kizárólag a mindenkori pápa rendelkezhet. A kiközösítésnek fokozatai vannak, az a szentségektől való eltiltástól az egyházi közösségből való teljes kirekesztésig terjedhet.

hirdetés

Ferenc pápa megválasztása óta több alkalommal erélyesen tiltakozott a korrupció ellen, kijelentve többek között, hogy

a bűnt meg lehet bocsátani, a korrupciót nem,

és azt az istenkáromláshoz hasonlította. Több beszédében is hangsúlyozta: a korrupció hatalmas károkat okoz a társadalmaknak, elsősorban pedig a legszegényebb rétegeknek. Megválasztása óta sokat tett az egyházi szervezetrendszer átláthatóbbá tételén és működési problémáinak kiküszöböléséért is.

A korruptak és maffiózók kiközösítéséről tervezett pápai rendelkezés Michele di Bari a calabriai Reggio Calabria maffiaellenes ügyésze szerint fordulatnak ígérkezik Dél-Olaszország lakossága és egyháza számára is. Elmondta, hogy a szervezett bűnözés uralta kistelepüléseken élők, közöttük a plébánosok is félnek a “maffiózó szomszédtól”, akit senki nem mer kizárni a helyi közösségből, így a templomból sem, az egyházi kiközösítés viszont “minden alibitől megfosztaná a bűnözőket”.

Forrás: MTI

Borítókép: Friendship
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás