2017. 06. 19.

Balatonszárszón találkoznak a reformátusok

Ismét közös gondolkodásra invitál a Reformátusok Szárszói Konferenciája: a hatalmas hagyományokkal bíró tábor 2017. augusztus 24-től 27-ig várja szeretettel a keresztyén szellemiségű érdeklődőket.


Sokak kívánsága teljesül augusztus végén, ugyanis idén újra megnyitja kapuit a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A helyszín a mára már fogalommá vált balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ: ez a terület adott otthont a híres 1943-as Magyar Élet Tábornak és a rendszerváltás utáni értelmiségi találkozóknak is.

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából az újrainduló szárszói konferenciának is a reformáció lesz a fő témája. Csütörtök délután Steinbach József, a Dunántúli Egyházkerület püspökének nyitó áhitata és Márkus Mihály nyugalmazott püspök megnyitó-gondolatai után többek között Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Zsengellér József a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese, valamint Földváryné Kiss Réka a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke ad elő Szárszó 1945 előtti időszakáról, az 1989 utáni évek tapasztalatairól valamint az újrainduló Reformátusok Szárszói Konferenciája céljairól és irányairól.

hirdetés


A péntek reggeli áhítat után mások mellett Nagy Péter a THÉMA egyesület alapító tagja és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár (EMMI) előadóink a reformáció szellemiségével, teológiai, művészeti és történeti vonatkozásaival foglalkoznak, délután pedig többek között Biró Marcell közigazgatási államtitkár (Miniszterelnöki Kabinetiroda), Steinbach József püspök és Törő Csaba dékán (KRE ÁJK) vizsgálják a reformáció napjainkig ható közéleti, társadalmi hatásait.

A szombati, utolsó teljes nap előadásai a Reformáció távlata a következő nemzedék számára címmel a jövőbe tekintést szolgálják: Kovács Levente a Bankszövetség főtitkára, Tőkéczki László történész és Répás Zsuzsanna főosztályvezető (MMA) előadóink a reformációs gazdasági oldalát és szellemiségét elemzik.

A konferencia utolsó napján, vasárnap délelőtt a résztvevők egy közös, záró istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.

Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás