2017. 06. 13.

Horogkeresztet rajzoltak a Nagytemplomra – megúszták a szigorú büntetést

Jogerősen is két-két év próbára bocsátotta kedden zárt ülésen a Debreceni Törvényszék azt a két fiatalkorút, aki tavaly áprilisban horogkeresztet festett a debreceni Református Nagytemplom talapzatára. A két fiatalkorú a próbára bocsátás idején pártfogó felügyelet alatt áll.

A két 15 éves fiú a református egyházközösségnek 80 ezer forint kárt okozott, mindketten elismerték a bűncselekmény elkövetését. Bűnösségüket a tanúvallomások és az okirati bizonyítékok is alátámasztották. Az elkövetők megbánták tettüket, az elsőrendű vádlott megfizette az okozott kárt, és bocsánatot is kért a sértettől.

hirdetés

Az ügyészség azt kérte, hogy a másodrendű vádlott a Debrecen-nagytemplomi egyházközség presbitériuma előtt, a presbitérium által meghatározott időpontban kérjen bocsánatot. A Debreceni Törvényszék jogerős ítéletében nem írt elő ezt.  Az indoklás szerint nem lehet erre kötelezni a vádlottat. A magatartási szabályok kötelezettségeket, tilalmakat szabhatnak meg, a jog eszközével bocsánatkérést nem lehet kikényszeríteni. Márpedig, ha ez nem belülről jön és nem őszinte, akkor preventív hatása sincs – hangoztatta a bíróság.

(MTI)

Fotó: Offmédia

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás