2017. 06. 08.

Egy zsidó ápolónő palesztin kisbabát szoptatott, hogy megmentse

Ola épp szolgálatban volt pénteken este a jeruzsálemi Haddassah kórházban, amikor a mentő egy autóbaleset súlyos sérültjeit hozta be. A sérültek  arabok voltak Hebronból.

Szimbolikus kép. A fotón egy izraeli ápolónő egy kilenc hónapos palesztin kisbabát szoptat. A kicsi nagynénje mögöttük ül. A jelenet június 2. péntekről június 3. szombatra virradó éjjel zajlott a jeruzsálemi Hadassah kórházban.

A Huffpost megtudta a diplomás ápolónőtől, hogy Ola Ostrovsky-Zannak hívják, 34 éves és három gyermeke van, akik közül a legkisebb másfél éves. A hölgy zsidó és két generáció óta Izraelben él.
Ola épp szolgálatban volt pénteken este. Egy mentő érkezett egy autóbaleset súlyos sérültjeivel, akik hebroni izraeli arabok voltak. Az apa néhány perccel később meghalt, az anya, aki nem volt bekötve az autóban, komoly koponyasérülést szenvedett, életveszélyes állapotban van.

hirdetés
Soha nem kapott cumisüveget

A kis Yaman nem sérült meg, de nagyon éhes volt. A váróteremben hangosan ordított, két nagynénje ringatta, amíg az intenzíven ápolt nővérükről érkező híreket várták. A kisfiú nem akart enni a cumisüvegből, amit az ápolónők adtak neki. Már hét órája nem evett. Az aggodalom egyre nőtt.

„A nagynénik azt mondták, hogy Yamant születésétől kezdve édesanyja szoptatta. – meséli az ápolónő. Soha nem ivott cumisüvegből. Kérdezték, meg tudná-e valaki szoptatni. Mondtam, hogy ha beleegyeznek, én megszoptatom. A nagynénik nagyon meglepődtek.

Soha nem gondolták volna, hogy egy zsidó anya megszoptat egy palesztin kisbabát. Karjaikba fogtak, megcsókoltak, folyamatosan ölelgettek.”

„Sok barátom ugyanezt tette volna. Engem boldoggá tett a gondolat. Ötször szoptattam meg az éjszaka folyamán.”

„Van egy palesztin fiam”

A nagynénik elmondták, hogy az iszlám szerint egy nő, aki ötször megszoptat egy gyermeket, második anyjává válik. „Nagyon meghatódtam. – vall Ola. Természetesen soha nem fogom pótolni az édesanyját, de azt elmondhatom, hogy van egy palesztin fiam.”

„Hajnalban haza kellett mennem. – folytatja Ola. A nagynénik egészen kétségbe estek, hogyan fogják etetni a kisfiút? Önkéntesekre volt szükségük. Akkor posztoltam egy üzenetet a Leche Leage Facebook csoportban (tejadó anyák egyesülete –szerk.) és két órán belül ezer anyuka jelezte, hogy szívesen bejön a kórházba. Zsidók, palesztinok, izraeli arabok, nem számított, kik ők és ki a gyermek, mindannyian „igent” mondtak. Ola vidáman teszi hozzá: Biztos vagyok benne, hogy ha egy nyilvános fórumon posztoltam volna ezt a kérést, a fél ország igennel válaszolt volna.”

Ezután Yaman egyik nagybátyja lépett oda Olához és azt mondta, hogy mostantól a nővérének tekinti őt. Ola pedig szombaton és vasárnap is visszament a kórházba megszoptatni a kisfiút, aki azóta már hazamehetett nagyanyjához és egyik nagynénjéhez, aki tudja őt szoptatni.

Forrás: Huffington Post

Fordította: Nagyné Molnár Ildikó

(Fotó: L’OS, Huffington Post)

Borítókép: A nurse and a mother take care of a newborn at the maternity of the Argenteuil hospital, in a Paris suburb, on July 22, 2013. AFP PHOTO / FRED DUFOUR / AFP PHOTO / FRED DUFOUR
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás