2017. 06. 01.

“Ne akarjanak minket megölni” – az ENSZ-ben mondott megható beszédet egy Down-szindrómás lány

Hatalmas sikert aratott annak a 21 éves Down-szindrómás lánynak a beszéde, aki az ENSZ küldöttei előtt kapott lehetőséget arról, hogy kiálljon saját maga és betegségben szenvedő társai mellett.

A 21 éves Down-szindrómás és autista Charlotte Helene Fien (Charlie), miután megnézte a BBC-n sugárzott „A World Without Down’s Syndrome” („A világ Down-szindróma nélkül”) című dokumentumfilmet, beszédet írt saját élethez való jogával kapcsolatban, melyet elküldött a Lordok Házába, ahonnan Genfbe, az ENSZ Emberi Jogi Tanácshoz, továbbá a Máltai Lovagrendhez került. Meghívták Charlie-t Svájcba, ahol március 20-án tartotta meg beszédét a világ minden pontjáról érkezett több száz küldött előtt. Felszólalását a közönség ötperces álló tapssal jutalmazta.

„A 30-as és 40-es években a nácik úgy döntöttek, hogy megszabadulnak minden fogyatékkal élő embertől. Több mint 200 000 fogyatékkal élő embert gyilkoltak meg, köztük sok Down-szindrómás gyermeket. Ma ugyanez történik. Egy Down-szindrómát kiszűrő tesztet használnak, hogy megöljenek minden Down-szindrómás babát. Izlandon, Dániában és Kínában hét éve egyetlen Down-szindrómás gyermek sem született. Hét éve! A cél az, hogy teljesen felszámolják a Down-szindrómát. Emiatt dühös, és nagyon szomorú vagyok.”

hirdetés

Kínában még néha születnek Down-szindrómás gyermekek, de ezeket a csecsemőket szüleik gyakran elhanyagolják, elhagyják, árvaházba küldik, vagy hagyják meghalni. Egy brit szülész-nőgyógyász, Dr. Peter McParland megerősítette, hogy Izlandon 2012 óta nem születnek Down-szindrómás gyermekek, és az ilyen gyermekek 90%-át Nagy-Britanniában vetetik el. A jelentések azt mutatják, hogy Dánia követi az izlandi példát, a Down-szindrómás gyermekek 95-98%-át vetetik el, és a cél az, hogy Dánia 2030-ra „Down-szindróma-mentes” legyen.

Charlie elmesélte, hogy bár Down-szindrómás, nem szenved, nem beteg, és Down-szindrómás barátai közül sem szenved senki. Eljárnak szórakozni, van párjuk, és vannak terveik a jövőre nézve.

„Csak van egy plusz kromoszómánk. Mi attól még emberi lények vagyunk. Mi emberek vagyunk.”

Arra kérte az embereket, hogy ne sajnálják, és kijelentette, hogy szereti az életét. Szeret golfozni, és szeretne golfot tanítani gyerekeknek. Önállóan utazik más országokba, és nem hagyja, hogy a Down-szindróma visszatartsa.

„Kérem, ne akarjanak mindannyiunkat megölni. Ne engedélyezzék ennek a tesztnek az alkalmazását. Ha engedélyezik, akkor Önök nem jobbak a náciknál (…). Jogom van élni nekem is, és azoknak is, akik olyanok, mint én.”

Az orvosok azt mondták Charlie szüleinek, hogy csak négyéves korára fog megtanulni járni, de Charlie már 15 hónaposan elkezdett járni. Azt mondták, kilenc éves koráig pelenkázni kell majd, de Charlie már hamarabb elhagyta a pelenkát, mint az egyébként nem Down-szindrómás fivérei.

„A szülőknek tudniuk kell, hogy gyermekeink korlátlan lehetőséggel bírnak. Azt mondták nekem, hogy Charlie egyetlen nyelven sem fog megtanulni rendesen beszélni. Az igazság az, hogy két nyelven beszél, olvas és ír.”

Forrás: LiveAction

Fotó: The Washington Post

Fordította: Hegedűs Anna

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás