2017. 05. 08.

Diszkrimináció egy keresztény szülésznő ellen Svédországban

Egy svéd szülésznő már több éve küzdelmet folytat az ellen, hogy ne diszkriminálják hazájában, amiért nem hajlandó keresztény hitére hivatkozva magzatelhajtást végezni.

A szülésznőhiány ellenére sem kap munkát Ellinor Grimmark, svéd szülésznő – írja a mno.hu. Grimmark 2014-ben végzett képzésével és gyakornoki helyén rögtön fel is ajánlottak neki egy állandó pozíciót, ami nem meglepő, hiszen Svédországban nagy szükség van a szülésznőkre. A problémát az jelentette, hogy Grimmark keresztény lelkiismeretére hivatkozva jelezte, nem tud  művi terhességmegszakító műtétekben részt venni. Az állást felajánló klinika ezután visszavonta ajánlatát, majd további két intézmény is hasonlóan cselekedett.

Grimmark diszkriminációra hivatkozva az ombudsmanhoz fordult, valamint a helyi bíróságon pert indított, ahol először elismerték a jogsértést. 2015 végén azonban a jogerős ítéletben ellene döntöttek, az ítélet szerint az intézmények döntése jogos volt, hiszen a klinikáknak biztosítaniuk kell az abortuszhoz való „hatékony hozzáférést”. A szülésznőnek ezzel együtt a harmincmillió forintos perköltséget is ki kellett fizetnie. Az ombudsman szerint sem sérültek a szülésznő alapvető jogai, mivel nem keresztény hite miatt utasították el, hanem azért, mert nem volt hajlandó elvégezni a munkaköri leírásában foglaltakat.

A szülésznő az abortuszellenes Szövetség a Szabadság Védelméért (Alliance Defending Freedom) nevű amerikai keresztény szervezet segítségével 2016-ban fellebbezett a bíróság döntése ellen, azonban idén áprilisban is ellene döntöttek: az ítélet szerint egyes állításait nem tudta bizonyítani. Grimmark azt nyilatkozta, hogy bár csalódott a döntésben, de számított rá és nem adja fel a harcot, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni. Közben Norvégiában dolgozik, ahol talált egy olyan klinikát, ami hajlandó volt őt fenntartásaival együtt is alkalmazni.

hirdetés

A teljes cikk itt olvasható.

Kép: Abraham Engelmark / Scandinavian Human Rights Lawyers

 

 

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás