2017. 04. 29.

Ferenc pápa a testvériséget és a békét hirdeti Egyiptomban

Kétnapos egyiptomi látogatására érkezett meg Ferenc pápa április 28-án, pénteken. A katolikus egyházfő a keresztény és muzulmán párbeszéd jegyében utazott Kairóba.

A béke követeként, az egység és testvériség hirdetőjeként érkezett Egyiptomba Ferenc pápa, aki erről még a repülőgépen nyilatkozott a vele utazó kilencven újságírónak.

„Erre az útra az egyiptomi elnök, II. Teodor alexandriai kopt pápa, a katolikus kopt pátriárka, és az al-Azhar főimámja hívott meg. Ők négyen hívtak meg erre az útra. Ez az egység és a testvériség jegyében zajlik. Köszönöm nektek a munkát a következő két napban, amely nagyon intenzív lesz. Köszönöm szépen” – fogalmazott a katolikus egyházfő, útban Kairó felé.

Ferenc pápát a kairói repülőtéren Serif Iszmáil egyiptomi miniszterelnök köszöntötte, majd ezt követően Abdel el-Sziszi egyiptomi elnök üdvözölte, katonai tiszteletadással.

hirdetés

Az egyiptomi elnök hangoztatta, hogy a terrorizmus felszámolásához nagy koordinációra és szolidaritásra van szükség mindazok részéről, akik a békét támogatják – írja a hirtv.hu.

Ferenc pápa szerint Egyiptom fontos szerepet játszik a Közel-Keleten az erőszak megakadályozásában. „A vak és a brutális erőszakról beszélek, amelyet több tényező is okozhat: maga a hatalom utáni vágy, a fegyverkereskedelem, a nehéz szociális problémák, valamint az a vallási eksztrémizmus, amely Isten szent nevét használja a példa nélküli atrocitásokhoz és igazságtalanságokhoz” – emelte ki a pápa.

A katolikus egyházfő részt vett egy nemzetközi békekonferencián is, amelyet a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító Al-Azhar egyetemen tartottak. A pápa a konferencián hangsúlyozta, hogy a vallási vezetőknek össze kell fogniuk az erőszak elutasításának érdekében.

Ferenc pápa rezidenciájában kereste fel II. Teodor kopt pápát, aki virágvasárnapján kis híján egy bombatámadás áldozata lett. Az Iszlám Állam által végrehajtott kettős merényletben 45 ember vesztette életét. A támadásra a helyi közösség bátran, mély hitből fakadó tanúságtétellel válaszolt: a felrobbantott templom falai között imádkozták a Hitvallást.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás