2017. 04. 24.

Hogyan legyen boldog távkapcsolatod?

A távkapcsolatok nem csak a fiatal szerelmeseknél fordulnak elő a tanulmányok miatt, hanem sok házaspárnál is, akik a munka miatt kényszerülnek arra, hogy időnként külön helyen éljenek. Ha van közeli ismerősöd, barátod vagy éppen te vagy az, akinek a párja messze van, néhány tippel megpróbálunk a segítségedre lenni. Ezek gyakorlásával már nem a szerelem túlélése lesz a kérdés, hanem inkább azt veszitek észre, hogy hogyan növekedik, erősödik kapcsolatotok a következő találkozást várva.

A következő ötletek nem írói kreativitásból származnak, hanem olyan boldog párok tanúságtételei, akik egyszer hasonló cipőben jártak, mint Te.

1.A másik tevékenységeiben való jelenlét és érdeklődés kifejezése

Ez nemcsak arról szól, hogy ismerem a másik naptárát, és tudom fejből az aznapi programjait, hanem ki is kell tudnom fejezni érdeklődésemet, azt, hogy mennyire odáig vagyok, hogy tudjam, mi történik vele, és mit érez a különböző eseményekkel kapcsolatban. Olyasmi kifejezésekkel, mint pl. „Hogy ment a vizsgád? Végig szorítottam neked, miközben írtad.”. Tehát az érdeklődésen kívül fontos, hogy kifejezd, hogy ott vagy, még ha távolból is, de jelen vagy.

2.Közös programok ugyanabban az időben!

Talán nevetségesnek tűnhet, de lehetnek közös programjaitok egyazon időben. Olyan, mint például megnézni egy filmet, könyvet olvasni, vagy ugyanabban az időben misére menni. Hasonló érzés lesz, mintha együtt csináltátok volna. Nem beszélve arról, hogy a közös élményt utólag megbeszélhetitek.

hirdetés

3.Megbízhatónak lenni és megbízni

Talán ez a legnehezebb, hogy elbírjuk a kétségeket, félelmeket, féltékenységeket, amik bizony a szerelmesek ellen játszanak. Ha megbízható vagy, már több mint az út felét megtetted. A nehezebbik része, megbízni a másikban, aki (ugyanúgy, ahogy te) éli az életét, találkozik ismerőseivel, és jól érzi magát. Mutass feléje és a kapcsolat felé elköteleződést, légy megbízható és hűséges.

4.Újra és újra akard meghódítani társadat, és a meglepetésekről se feledkezz el!

A romantikus meglepetések nem feltétlen egy házhoz szállított virágcsokorból és bonbonból állnak. Egyszerű dolgok is lehetnek, mint pl. egy papíron írt levél, egy nem várt telefonhívás, egy fénykép…stb. A hódítani és elbűvölni vágyás ráirányítja figyelmed a kapcsolatra, és a másik szeretve fogja érezni magát. A távolság ne ölje meg a kreativitásod!

5.Tudatni a másikkal, hogy ő a kiválasztott

Ha tudja, hogy ő a kiválasztottad, a kétségek és bizonytalanságok elillannak. Egy lány mesélte nekem, hogy érezte, hogy barátja számára ő a nagy Ő. Azért volt ilyen biztos benne, mert párja mindenkinek bemutatta, szülőknek, barátoknak, testvéreknek (még a kutyával is „kezet fogott”). A fiú sokat mesélt párjáról barátainak, látszott, hogy gondolataiban folyamatosan jelen van, fontos számára a barátnője: a lány sohasem kételkedett benne, hogy barátjánál kiválasztott, hogy őt jelölte ki, és biztos volt benne, hogy barátja szívében nincs más lánynak hely.

Ez a bizonyosság nagyon jól jön akkor, amikor a távolságban fel-feltörnek a kétségek, bizonytalanságok, és kezdetét vennék a féltékenykedések.

6.Imádkozni a másikért-mindig

„A legjobbat szeretném neked, és tudom, hogy Isten megadhatja.” Ezt mondjuk tulajdonképp akkor, amikor szerettünknek elmondjuk, hogy imádkozunk érte. A szeretetnek ezen kifejeződése, hogy imádságban is együtt vagytok, nemcsak a párod felé jelent szép gesztust, hanem Isten előtt is. Ha szerelmetek története Isten akaratával egybeesik, a legjobb úton viszed kapcsolatotokat oda, ahová csak eljuthat: Istenhez.

7.Emlékezz rá, hogy a hit által a távolság átszelhető

Egy barátnőm, aki több hónapig országon kívül volt, nem tudott barátjával a születése napján kommunikálni, mivel a fiúnak félreeső helyen kellett lennie, telefon-és Internetkapcsolat nélkül. A következtetése zseniális volt: „Tudom, hogy örül most, és hogy az imákon keresztül megkapta üdvözletemet”.

Megfizethetetlen vigasztalás felismerni, hogy Isten az, aki átszeli a távolságot, és hogy ez mástól nem adatik meg.

8.Kerüld a veszekedéseket

Sohasem elég az az idő, amennyit beszélgethettek, minek hát veszekedéssel tölteni? Még ha indokoltnak is találod, próbáld meg elkerülni a rossz hangulatot és a negatív gondolatokat. Nagyon fájdalmas a távolból veszekedni, és békepuszi, ölelés nélkül befejezni.

9.Használd ki a technológia előnyeit, és őrizd meg intimitásod

Ne váljatok a technika rabjává, nem kell minden pillanatban kommunikálni, és nem is kell mindent megosztani a Facebookon, ami veletek történik. Hidd el, a párodon kívül senki sem kíváncsi a romantikus üzenetekkel teli szivecskés mackókra. Használjátok ki a technológia előnyeit, fejezzétek ki kölcsönös szereteteket, de tartsátok meg intimitásotokat, és ne engedjétek, hogy kapcsolatotok a publikumé legyen. Nagyon sokféleképpen fejezhetjük ki szeretetünket az Interneten keresztül, csak mindig figyeljünk arra, hogy a kapcsolat személyes maradjon.

10.A távkapcsolatot alakítsátok lelki kapcsolattá

Azt hiszem, ez a legmeghatározóbb tanúságtétel amit hallottam, és amit meg tudok osztani: egy távkapcsolat magával hordozza a hiány érzését, az egyedüllétet, de egy lelki kapcsolat magával hozza a vigaszt, a reményt, és a két szív közelségét. Két ember, legyenek bármilyen messze egymástól, ha a belső, lelki életük erős, kialakíthatnak egy olyan kapcsolatot, ahol a lelkük együtt van. Annak ellenére, hogy hiányoznak egymásnak, kapcsolatuk ezen időszakában lehetőséget látnak növekedni együtt, és mindig érezni fogják társuk kísérő jelenlétét.

Végezetül, ne feledd, hogy a szeretet nem csupán élvezet és vidámság. Emlékezz, hogy Szent Pál is tudta, hogy a szeretet nem egyszerű dolog, de ha igyekszünk úgy szeretni, ahogy Isten szeret bennünket; a legszebb lehet.

„A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.” (1Kor 13, 4‒7)

Forrás: Catholic Link

Fordította: Flores Veronika

 

Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás