2017. 04. 19.

“A teremtmény Teremtőt feltételez” – Kovács Ákos

Kovács Ákos szerint az is hisz valamiben, aki magát hitetlennek vallja. Az énekes-dalszerző az Echo TV-ben beszélt húsvét alkalmából, ahol kifejtette: ma is bábeli kort élünk, amikor az ember Isten helyére törekszik.

Húsvétkor a halhatatlan halandó lesz, az időtlen belép az időbe: nem kell ehhez nagyon olvasottnak lenni, hogy az ember ennek megértse jelentőségét.  Voltak itt évszázadok, amikor a királytól a jobbágytól mindenki ugyanabban hitt. És nem kellett az üdvtörténetet magyarázni, hanem egyetlen könyvvel, a Szentírással generációk tucatjai tudták leélni életüket. Ha innen nézzük, akkor ez nem olyan bonyolult. “Csak” hinni kell.

Hinni valamiben az más fajta bizonyosság: aki nem hisz az erkölcsi hitrendszerben, az is hisz valamiben. Akik a tekintélyrombolással foglalkoznak és azt mondják, hogy nekik nem kell olyan tekintély, mint Isten, meg ezek a “biblikus szamárságok”, azok figyelmen kívül hagyják, hogy az ember teremtmény. Márpedig a teremtmény Teremtőt feltételez. Akik  nem tételeznek Teremtőt – pedig azok is teremtmények – azoknak is szükségük van tekintélyre, ezért mesterségesen gyártanak. És így kiderül, hogy a hitetlenség nem más, mint egy hitrendszer, amely ugyanúgy támpontokat próbál követni, mint a kereszténység, amely most már több mint kétezer éves.

hirdetés

Mi templomjáró népek vagyunk, így ezeket – (a nagyheti szertartásokat – szerk.) – mi járjuk.   A keresztutat is járjuk minden pénteken, ha sikerül – nekem hála Istennek a nagyböjtben általában sikerült. Aki így él, annak ez az ünnep erről szól.  Ahogy a karácsony valakinek fenyőünnep, úgy biztos valakinek a húsvét is sonkabál: ez legitim, de ugyanakkor a lényegi tartalom szempontjából kilúgozott verzió.

A miénk is bábeli kor, amikor Isten helyére törekszik az ember, égig érő tornyot akar építeni, hiúságokkal foglalkozik. Ez a hozzáállás vesztésre van ítélve: az Isten helyére nem ülhet az ember.

A teljes beszélgetés:

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás