2017. 04. 19.

5+1 vicc a pápáktól

Ki mondta, hogy a pápák nem viccesek?

XIII. Leó: A pápa megtöltötte a Vatikán kertjeit azokkal az állatokkal, amelyeket pápasága idején kapott. Egy nap a kertben sétálgatott, amikor egy gazella majdnem fellökte. A kíséretében lévők kivétel nélkül mind felháborodtak, de ő nyugodtan megszólalt: „Mióta ijed meg egy Leo (oroszlán latinul) egy védtelen gazellától?”

Egy nap a pápa egy spanyol férfit fogadott, aki hálásan ezt mondta neki: „Kegyelmes Uram! Nagyon köszönöm ezt a kegyet! Képzelje csak el! IX. Piusz pápa halála előtt néhány nappal szintén fogadott engem.” Erre a pápa: „Ha tudtam volna, hogy Ön ilyen veszélyes a pápákra, néhány évvel elodáztam volna a találkozásunkat.”

XXIII. János: A pápa híres volt vicceiről. Egyik beszédében így mesélt: „Előfordul, hogy felriadok éjszaka és egy csomó súlyos probléma jár a fejemben. Arra gondolok, hogy beszélnem kell a pápával ezekről a gondokról. Aztán teljesen felébredek és eszembe jut, hogy én vagyok a pápa!”

Egy másik eset a választások előtt történt, amikor még Franciaország pápai nunciusa volt. Roncalli érsek (a leendő XXIII. János) egy napon Párizs főrabbijával találkozott és kellemes beszélgetésbe elegyedett vele. Amikor a szalon felé indultak, az ajtónál a rabbi udvariasan előre akarta engedni őt. Roncalli érsek így szólt: „Tessék csak, előbb az Ószövetség…”

VI. Pál: Egy napon a római Szentlélek zárdát hívta telefonon. Egy apáca vette fel a kagylót: „Jónapot! A Szentlélek főnöknője, hallgatom.” A pápa válasza: „Sajnálom, be kell érnie velem. Én csak Krisztus egyszerű káplánja vagyok!”

II. János Pál: Az egyik konklávé idején egy idős bíboros közeledett Wojtyla bíboros felé, hogy megdorgálja: „Eminenciás Uram! Azt hallottam, hogy Ön síel, túrázik, kerékpározik és úszik! Nem hiszem, hogy ez az Egyház Hercegéhez illő viselkedés lenne.” A jövendőbeli pápa válasza: „De hát nem tudja, hogy Lengyelországban a bíborosok fele ezt csinálja?” (Válasza azért volt ravasz, mert Lengyelországban abban az időben csak két bíboros volt.)

Forrás: http://fr.aleteia.org/2017/02/10/top-8-des-meilleures-blagues-des-papes/

Fordította: Nagyné Molnár Ildikó

Vicc
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás