2017. 03. 28.

Lehet áldást adni az olasz iskolákra – hoppon maradtak az ellenzők

A legmagasabb olasz jogi fórum ítélete szerint az iskolák megáldása nem sérti a vélemény- és vallásszabadságot, miután pedagógusok és szülők csoportja bírósághoz fordult az ellen, hogy katolikus papok húsvétkor iskolákat áldjanak meg.

Az olasz államtanács véleménye szerint az Olaszországban is húsvétkor szokásos papi áldás nem sért semmilyen törvényt. Nem sérti a diákok és a tanárok vélemény- és vallásszabadságát sem, még akkor sem, ha az iskolában nem hívő vagy nem katolikus vallású személyek tartózkodnak. A legmagasabb jogi fórum csupán annyit hangsúlyozott, hogy a papi áldást az iskolai órarenden kívüli időben kell adni, és nem lehet kötelező jellegű.

hirdetés

Az ügy azután került bíróság elé, hogy 2015 húsvétján Bolognában néhány plébános jelezte az általános iskoláknak, hogy áldást adnak az épületekre és osztályokra. Olaszországban húsvét előtt a plébánosok felkeresik kerületeik lakóházait és intézményeit, és megáldják ezeket. A felkért iskolaigazgatók igent mondtak, de pedagógusok és szülők egy csoportja Reggio Emilia tartomány közigazgatási bíróságához fordult. A bíróság tavaly februárban igazat adott nekik. Az olasz oktatási tárca azonban az államtanácshoz fordult, amely most elvetette a korábbi bírósági döntést.

A pedagógusokat és szülőket képviselő ügyvéd jelezte, hogy készek az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.  A katolikus Olaszországban az állami iskolák osztálytermeinek többségében a katedra felett kereszt van a falon. Az olaszországi általános iskolák és gimnáziumok több mint 8 millió diákjából mintegy 700 ezer a külföldi. Az olasz diákok több mint kilencven százaléka vesz részt az önként választható iskolai hittanórán.

2002-ben egy Olaszországban élő finn szülő fordult a strasbourgi bírósághoz a kereszt eltávolítását szorgalmazva az olasz iskolába járó gyereke osztályából. A bíróság 2011-ben a kereszt eltávolítását megtagadó olasz államnak adott igazat hangsúlyozva, hogy a feszület kulturális hovatartozást képvisel, és jelenléte nem befolyásolja az esetleg nem hívő vagy más vallású gyerekeket.

(MTI, fotó: rcdow.org.uk)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás