2017. 03. 26.

“Sok ilyen papra lenne szükség…”

Tisztán emlékszem, épp Rómában nyaraltam, mikor nővérem felhívott, hogy elújságolja, az idős, beteg Feri atya helyett Fábry Kornél lesz az új plébánosunk. Mivel káplánként lelkes és tettre kész hozzáállásáról jól ismerte őt az egész város, így már előre vártuk, hogyan fogja felforgatni a kis vidéki kertvárosi templom életét Kornél atya érkezése. Hát így is történt…

A plébániai farsangi bálon láttam először rockyzó papot. Azóta már tudom, ez nem ritka jelenség nála, hiszen nagyon szeret és tud is táncolni. Emellett – ha ideje engedi – szörfözik, síel és teniszezik is.

Kornél atya emberek iránti szeretete és nyitottsága, és persze szervezőkészsége miatt a templom hamarosan megtelt; férfikör, Alpha kurzus, gitáros zenekar és állandó szentségimádás szerveződött, és olyan emberek bukkantak fel ott hétről-hétre, akikről azelőtt sejteni sem lehetett, hogy hívők. Vagy talán tényleg nem is voltak azok…

Kornél kreativitását mutatja, hogy – rokoni kapcsolatait kihasználva – a kaposfüredi plébánia felújítására szánt összeg egy részét egy jótékonysági Fábry-show szervezésével sikerült összegyűjteni.

Papként nagyon szeretem benne, hogy a prédikációi egyszerűek; igazán közérthető és befogadható módon szól a hívekhez, ugyanakkor átjön belőlük az a hatalmas béke és öröm, ami az Isten iránti szeretetéből fakad.

hirdetés

Kornél atyát az Emmáuel Közösségben ismertem meg személyesebben.

Nagyon csípem benne, hogy mindig van egy-egy poénja, vicces beszólása, amit a legjobbkor dob be, és akkor mindenki szakad a röhögéstől. Ugyanakkor őszintén törődik az emberekkel, és valóban szeretettel tud mindenki felé fordulni. Egy nemzetközi emmánueles programon szervezőként vettem részt, de mivel nagyon beteg voltam, nehezemre esett bármit is csinálni. Mikor Kornéllal ebédnél találkoztunk, rám nézett, együttérzően megölelt és viccesen-szigorúan azt mondta: “Én, mint gyóntatópapod most azt mondom neked, hogy nem vehetsz részt a következő programon, hanem elmész és alszol egy nagyot!”. Ezek után már nem volt mentség, és persze nagyon jól esett, hogy ennyire figyel rám.

Tavaly, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón, a virrasztás helyszínére érve gyorsan nekiláttunk, hogy megkeressük az ételosztó pontokat, ahol átvehetjük a vacsoránkat és a másnapi reggelinket. Kb. tízen indultunk el magyarok, köztük Kornél atya is, legalább 40 kajajeggyel, hogy a többiekét is elhozzuk. Azonban az első osztóponton csalódottan konstatáltuk, hogy már nem jutott nekünk csomag, így indultunk tovább megkeresni a következőt, ami több kilométerrel odébb volt, de sajnos ott is elfogytak már a csomagok. Mi azért még próbálkoztunk egy következő hellyel, bár már nagyon éhesek és kimerültek voltunk az egész napos gyaloglás után. Én viszonylag nehezen bírtam, már a teljes elkeseredettség és kiborulás határán álltam, de nagyon tetszett, hogy Kornél még egy ilyen helyzetben is nyugodt tud maradni, viccelődik, és a pozitív oldalát látja a dolgoknak. Mikor már a sokadik osztóponthoz igyekeztünk, de szemből már jöttek vissza üres kézzel a zarándoktársaink, én hirtelen megpillantottam egy kis pizzériát a házak között, ami az utolsó reménysugarunk volt, hogy aznap még ételhez jutunk. Mindenki nagyon megörült, de a legtöbb embernél nem is volt pénz. Kornél atya kérdés nélkül rendelte meg az óriáspizzákat a csapatnak, hogy mindenkinek jusson, és még a többieknek is vittünk, akik addig a virrasztáson voltak.

Kornél a közösség zenekarában is kamatoztatja tehetségét, hiszen rendszeresen énekel, gitározik vagy cajonon játszik.

De nem csak a magyarországi közösség élvezheti kellemes énekhangját, hanem a nemzetközi Emmánuel is, hiszen Kornél atya az egyik énekese a hét emmánueles papból álló Emmanuel PriestBand együttesnek, mely osztatlan sikert arat nem csak a fiatalok, de az idősebb közösségi testvérek között is.

Kornélról elmondható, hogy amolyan polihisztor, mindenhez ért: a történelemhez, a zenéhez, a művészethez, a nyelvekhez, a sporthoz, de a szakterülete mégiscsak Jézus. 🙂

Azt gondolom, valóban sok ilyen irgalmas szívű, vidám, vagány és “normális” papra lenne szüksége az Egyházunknak, mint amilyen Kornél is.

Fábry Kornél atya március 27-én, hétfő este 19 órától a 777 Offline vendége lesz. A rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az esemény Facebook-oldala itt érhető el. Regisztrálni ITT lehet – maximum fél perc.

Szerző: S.T.

777 OFFLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás