2017. 03. 12.

5 dolog, amit valószínűleg rosszul csinálsz a misén

David Rummelhoff összeírt egy veretes listát arról, milyen dolgokat csinálunk rosszul. Néhány dolgot emeltünk ki ezek közül, de persze várjuk a ti tapasztalataitokat is!

1. Felállva igyekezni az Oltáriszentség vételére, amikor még két percig nem tudsz a padból kijönni
Nem értem, miért csinálod így! Ez a hódolattal térdelés ideje; állni vagy járkálni egyenesen szükségtelen. A vonulásnak higgadtan kell történnie, nem kell úgy tűnnie, mintha rohannál, hogy helyet foglalhass a sorban. Remek dolog, ha izgatott vagy, mert magadhoz veheted az Urat, de lehet ezt rendezetten és türelemmel a sorodra várva is, nem? És az sem árt, ha ezt az időt is imával töltöd.

2. Az átváltoztatás szavainak imádkozása (“Ez az én testem…”)
Ki vagy te? Mert ha nem te vagy a miséző pap, tegyél lakatot a szádra, pajtás! Legjobb esetben is helytelen és kissé botrányos, legrosszabb esetben szentséggyalázásak minősülhet;  egyértelmű, hogy súlyosan sértő.

hirdetés

3. Nyúlni az ostya vagy a kehely felé
Néha te is úgy említed, mint „elvenni az Oltáriszentséget”? Na hát ez nem menő. A tisztelet a meghajlással kezdődik, és olyan viselkedéssel folytatódik, ami kifejezi, hogy érted: ennek a kapcsolatnak te a fogadó végén állsz. Mi semmit nem veszünk el Istentől, de jóakaratából mindig részesülünk. Hidd el nekem, ha a papnak lenne harmadik keze, arra használná, hogy a mohó kis  mancsaidat arrébb tolja vele.

4. Fintorogni a zajos gyerekekre (vagy szüleikre)
Tény, hogy a gyerekeim néha zajosak. Négy évesek vagy annál fiatalabbak; akkor lennék bajban, ha egy órát nyugodtan ülve és csendben töltenének el. Mivel a gyermekeknek (a keresztelés által) egyenlő joguk van a misén jelen lenni a felnőttekkel, és mivel a mise alatt a gyerekeikkel nem veszekedők és őket csendre nem intők nem kapnak annyi szimpátiát, mint azok, akik megteszik, javasolnám, hogy adj hálát Istennek  a kis rosszcsontokért, és a szüleikért, akik valóban a hitben akarják nevelni őket.

5. Végig hátul ülni
Valamiről nem tudok? Megtervezett menekülő útvonalra van szükségem? Kérlek, menj előre; csatlakozz a közösséghez, ha csak nem vagy hihetetlenül fertőző. De miért szoknál hozzá, hogy két méterre ülsz a legközelebbi embertől?

 

 

Ezt a cikket Gyarmati Szilvia  önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Borítókép: Eger, 2010. december 25. Hívõk hallgatják Ternyák Csaba egri érseket, aki karácsony éjfélkor ünnepi szentmisét mutat be Egerben a Bazilikában. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás