2017. 03. 11.

40 nap játszósarok nélkül – egyedien böjtölnek az osztrák ovisok

Komoly visszhangot váltott ki az osztrák médiában, hogy egy katolikus óvodában a gyerekeket megszavaztatták: melyik játékukról mondanak le a böjti időszakban. Az ötletnek számtalan támogatója is van, hiszen a gyerekeket nem tiltották el a játéktól, hanem “egyezséget kötöttek” velük.

Amikor elérkezik a húsvétot megelőző 40 napos böjt sok – sok ötlettel, gyakorlati praktikákkal találkozunk és próbálunk a böjtölés által Istenhez visszatérni. A böjttel szemben azonban vannak elvárásaink is: test és lélek gyógyító hatása, szeretnénk, ha lemondásainknak a böjtöt követő időszakban is hatása lenne az életünkre.

Erre kiváló példa annak az óvodának a projektje, amelyről az osztrák Kronehit rádió is beszámolt!

hirdetés
40 nap édesség és játszósarok nélkül!

Egy Wien-Ottakringi egyházi óvoda a napokban nagy visszhangot kelltett a világhálón böjtölési módszerével. Megkérték a 3 és 6 év közötti gyerekeket, hogy szavazzanak melyik játékról mondanának le a böjti időszak alatt. A gyerekek végül a játszósarok mellett döntöttek, ami így állítólag egészen húsvétig el lesz zárva.

Hogy mindez helyes-e? Sok internethasználó felháborítónak tartja a dolgot, míg mások kifejezetten támogatják az ötletet, hiszen a gyermekek játékosan sajátíthatják el a lemondás erényét. Hans Peter Hurka a „Zeitgemäß glauben” weboldal bloggere így nyilatkozott:

„Azért tartom jónak, mert közösen megállapodtak a gyerekekekel. Tehát nem tiltásról, hanem egyezségről van szó. A gyerekek megtanulhatják, hogy nem mindig adatik meg minden, amit csak szeretnénk. Miért lenne tehát helytelen?”

Nem lehet elég korán elkezdeni a böjt gyakorlását, ha az óvodások képesek voltak életükhöz hozzá tartozó, fontos dologról lemondani, akkor mi felnőttek, miért vagyunk kicsiny hitűek?

 

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás