2017. 02. 21.

Ferenc pápa: Imádkozva könnyebb megszeretned ellenséged

Ha szentté akarunk válni, olyanná kell lennünk, mint Krisztus és imádkoznunk kell azokért, akik rosszat tesznek ellenünk, még ha ez nehéz is – mondta Ferenc pápa február 19-i homíliájában. A katolikus egyházfő egy római plébánián tartott szentmiséje alkalmával mondta a következőket.

 „Isten, a mi Atyánk irgalmas. És vajon ti irgalmasok vagytok azokkal, akik bántottak vagy nem szeretnek titeket? Ha Ő irgalmas, szent és tökéletes, akkor nekünk is ilyenné kell válnunk” – folytatta.” Ezt jelenti szentnek lenni. Aki így tesz, az megérdemli, hogy szentté avassák. A keresztény élet is erről szól”

Az életszentségről szóló beszédében az egyházfő hangsúlyozta, hogy lemondhatunk erről a kegyelemről, ha nem engedünk sértődöttségünkből vagy egyenesen bosszút forralunk valaki ellen. Utalva Jézus evangéliumban tett szavaira kiemelte;

„Szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket.”

„Imádkozzak azokért, akik bántanak engem? Igen, mert ez életeket változtat meg” – mondta.

hirdetés

Ha úgy gondoljuk, ez lehetetlen, azért csak imádkozzunk. Imádkozzunk a kegyelemért, hogy képesek legyünk megbocsátani és képesek legyünk szeretni. „Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes – tette hozzá.

A megbocsátás és ima útján érhetjük ezt el. „Ez az út vezet a szentté váláshoz. Ha minden ember megértené ezt, akkor nem lennének többé háborúk. A keserűség, a gyűlölet, a megtorlás mind háborúhoz vezetnek. Ez pedig, családokat, barátságokat, szomszédságokat és oly sok mindent tönkretesz.”

Ferenc pápa szerint ezért kell szüntelen imádkoznunk, hogy elhagyjon minket a harag és elteljünk békével. „Ha akár csak röviden, ezért imádkozunk nap mint nap, akkor győzni fogunk és ez a győzelem a szentté válás útjára vezet majd minket.”

„Végül, a jó legyőzi a rosszat és a nagylelkűség felülkerekedik a vétken.”

 

Forrás: catholicnewsagency.com

Kép: res.cloudinary.com

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás