2017. 02. 18.

Egy jó pap többet tud a házasságról, mint egy házas ember!

“Monogám életmódot preferálunk, pedig nem vagyunk monogámok” – nyilatkozta Skultéti-Szabó Katalin pszichológus a Kossuth Rádióban. Ménesi Krisztina, a Párkatt munkatársa szerint a katolikus házasság lényege az a csodálatos egység, amely szétszakadás helyett megoldást nyújt a házaspároknak.

Skultéti-Szabó Katalin:

“Egy kicsit átalakult a házassággal kapcsolatos gondolkodás: a múlt században nagyon nagyon fontos volt az embereknek a házasságkötés. Habár most is sokan gondolkodnak így, de ugyanakkor elterjedt a sorozatos monogám életmód preferálása. Abszurd, de évekig, évtizedekig leéljük az életünket egy ember mellett, majd váltunk, mintha lejárt volna a szavatossága annak a házasságnak. Új párt választunk, újraházasodunk, és egy lezárt fejezetnek tekintjük az előzőt, amely egy korábbi életszakaszhoz tartozott. Ami most megvalósul, az a sorozatos monogámia. Az alaptermészete az embernek viszont nem monogám.”

hirdetés
Ménesi Krisztina:

“A katolikus házasságba nem fér bele sem a szerződés, sem a „kitekintés”. Nálunk a házasság a szerelmen alapszik, amely szeretetté változik, és ez a szeretet arra koncentrál, hogy a másiknak jó legyen. Ebből pedig egy csodálatos egység születik! Két ajándékozás találja meg egymást:nálunk nem szerepel az értelmezési tartományban, hogy elválunk, hanem az, hogy megoldjuk. [….] Egy jó pap többet tud a házasságról, mint az, aki házasságban él: mert ő igazán ismer több ezer kapcsolatot, gyakran mélyebben, mint maga a férj és a feleség. Mert olyan titkokba van beavatva például a gyónás keretén belül, amelyet lehet a másik fél nem is tud. Érdemes megbízni a papokban!”

Az egész beszélgetés meghallgatható az alábbi linken

(Fotó: avea.hu)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás