2017. 01. 27.

“Jó buli másokért tenni” – Helter Bence, a Vöröskereszt önkéntese

Akik azt gondolják, hogy a mai fiatalokból eltűnt a tenni akarás, a mások szenvedéseinek enyhítésére törekvés, azok nagyot téved. Ha nyitott szemmel járunk, észrevehetjük, hogy egyre több civil kezdeményezésben oszlopos tagokká válnak a fiatalok. Környezetvédelem, fenntartható fejlődés, a jövő kihívásai foglalkoztatják a „Z” generációt.

Budaörsi iskolánkban beszélgettem diákommal, Helter Bencével, aki harmadik esztendeje önkéntes a Vöröskeresztnél, két hónapja pedig már területi alelnökként is dolgozik a csapatban. Fura egy helyzet, de a 777-nél még ez is előfordulhat: egy tanár készít interjút a diákjával!

Mit jelent ma önkéntesnek lenni? Mit jelent a szabadidődből másoknak adni?
Számomra az önkéntesség azt jelenti, hogy önként, szabad erőmből segíthetek másoknak. Mindenkinek, nemtől, vallástól függetlenül. A mai fiatalok azt hiszik, rossz és hülyeség másoknak segíteni, de ez nem így van.

Én is így hittem hosszú ideig, de ráeszméltem, hogy másoknak segíteni, majd látni a boldogságot az arcukon mindennél jobb érzés!

Szabadidőmet néha fel kell áldoznom, de nem is nevezném feláldozásnak, mert szeretem csinálni és barátokra leltem a Vöröskeresztnél, így a hangulat is mindig remek.

hirdetés

Milyen feladatot látsz el?
Speciális feladatom nincs, egy jó önkéntes minden feladatot ellát! Mindenkinek megvan a maga képzettsége, e szerint dolgozunk. Az enyém a közúti elsősegély vizsga. Amikor bekerültem a Vöröskeresztbe, nem vettem komolyan az egészet, próbáltak is „nevelgetni”, ez az időszak elég sokáig tartott. Nehéz volt velem, de kikupáltak! Mára már mondhatom, hogy megérte. Annyira összeszokott a kis csapatunk, hogy szinte családtagként tekintünk egymásra. A mindennapi életben nagyon jól tudom a tanultakat megvalósítani. Úgy tanítják az elsősegélynyújtást, hogy azt bármilyen helyzetben tudjuk alkalmazni.

Keresztény értékrendet valló családban nőttél fel. Mit jelent ez ma számodra akár a baráti közösségben, akár az önkéntes szolgálatodban?
Számomra kereszténynek lenni, fontos dolog. Az egyházi iskola, a közösségek, lehetőséget adtak arra, hogy sok jó baráttal gazdagodjak. A tanulás, csíntevések mellett az értékeink is összekötnek bennünket.

Nehéz megmagyarázni mit jelentenek 16-18 évesen ezek az értékek, de legbelül érezzük, hogy összetartozunk.

A Vöröskeresztnél pedig látunk olyan szörnyű eseteket, melyet hit nélkül nehéz lenne feldolgozni. Sokat jelent számomra, ha imádkozhatom azokért, akiket szolgálok, akiknek segíthetek. Másképp nem is lehetne végezni ezt a szolgálatot.

Mit üzensz a keresőknek, azoknak, akik még nem ismerik Istent?
Istent sosincs késő megismerni, sosincs késő közel kerülni hozzá, csak higgy benne! Ha egyedül túl nehéz, kérj meg másokat, hogy imádkozzanak azért, hogy közel kerülhess Istenhez!

Bese Gergő atya

Fotók: Facebook

Bese Gergő Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás