2017. 01. 25.

Schwarzenegger vatikáni nagykövet lehet

Jól értesült lapok állítják: Arnold Schwarzenegger, a Terminátor filmek sztárja, korábbi kaliforniai kormányzó lehet az Amerikai Egyesült Államok új vatikáni nagykövete.

A magyar lapok közül a nepszava.hu számolt be az általában valóban jól értesült Vatican Insider és a Cath.ch svájci katolikus hírügynökség információi alapján arról, hogy az új Trump-adminisztráció a Terminátor filmekből (és megannyi más amerikai akciófilmből) ismert Arnold Schwarzeneggert delegálhatja a Szentszékhez az Amerikai Egyesült Államok állandó nagyköveti posztjára. A filmcsillag számára a politika sem ismeretlen terület: korábban nyolc éven keresztül (2003 és 2011 között) Kalifornia állam kormányzójaként dolgozott (bár e téren, noha újraválasztották, összességében nem volt túl sikeres).

Mivel az általános elemzői vélekedés szerint Ferenc pápa és Donald Trump kapcsolata nem kifejezetten felhőtlen, többen arra számítanak, hogy az USA egy katolikus, konzervatív nagykövetet küldhet Vatikánba a kapcsolatok mielőbbi javítása érdekében.

hirdetés

A filmsztár mellett a posztra esélyes jelöltként említi a sajtó a képviselőház korábbi elnökét, Newt Gingrich-et is, valamint az olasz-amerikai kettős állampolgár építész, Joseph Forgionét is.

A Trump-adminisztráció számos olyan kérdéssel kíván foglalkozni, amelynek kiemelt jelentősége van a katolikus egyház számára, így például az abortusz és az azonos neműek házasságának kérdései. Emlékezetes: Donald Trump egyik első elnöki intézkedéseként megtiltotta az amerikai szövetségi költségvetés általi támogatást azon nem kormányzati szervezeteknek (NGO-k), akik külföldön népszerűsítik az abortuszt. Erről itt írtunk részletesebben.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás